24 maart 2021

Ervaringsdeskundigen gezocht om gastlessen te geven

Sinds een aantal jaar zijn wij betrokken bij de inzet van ervaringsdeskundigen in het zorg- en welzijnsonderwijs. We hebben inmiddels een kleine groep van ervaringsdeskundigen die graag een gastles geven. Doordat het aantal aanvragen van gastlessen stijgt, zoeken we nieuwe mensen voor deze groep. 

 

Het gaat om gastlessen aan het Vmbo, het ROC West en de Hogeschool van Amsterdam voor de opleidingen Verpleegkunde, Ergotherapie, Sociaal-Juridische Dienstverlening en Maatschappij & Recht.

 

Bent u ervaringsdeskundig of cliënt met een fysieke of psychische aandoening? En vindt u het belangrijk - en ook leuk - om uw verhaal te vertellen aan studenten? Dan nodigen we u van harte uit om te reageren. We zoeken ook cliënten die ervaring hebben met zorgtechnologie en hoe dat hun leven kan verbeteren.

 

Persoonsgerichte zorg

Binnen de diverse opleidingen vragen wij aandacht voor persoonsgerichte zorg. Herman Klein Tiessink, onze beleidsmedewerker Zorg: “Belangrijk is dat studenten ervaren om niet vóór de cliënt, maar mét de cliënt te denken. We willen graag dat gesprekken in gelijkwaardigheid plaatsvinden. Dit vereist een gedragsverandering. Niet alleen van zorgverleners, maar ook van cliënten zelf.”

 

“Cliënten moeten zich realiseren dat ze een vinger in de pap hebben. Dat ze hun keuzes mogen verdedigen. De studenten moeten zich meer bewust worden van wat iemand wél kan, in plaats van wat iemand allemaal niet meer kan. Door de inzet van ervaringsdeskundigen leren ze om verder te kijken dan alleen een ziekte of handicap.”

 

Gehoord en gezien worden

Herman: “Het is afgelopen jaren gebleken dat studenten het lastig vinden om aan te voelen wat ze iemand wel en niet kunnen vragen. Door de lessen krijgen studenten hier meer gevoel voor. Tegelijkertijd waarderen cliënten het als er echte interesse is voor hen als persoon. Vanuit gelijkwaardigheid en respect, dat ze gehoord en gezien worden.”

 

Informatie en aanmelden

Het is belangrijk dat u uw verhaal goed kunt overbrengen. Bent u daar onzeker over of heeft u andere vragen, neemt u dan contact op met Herman via h.kleinti@clientenbelangamsterdam.nl. Bij hem kunt u zich ook aanmelden. Voor uw werkzaamheden krijgt u overigens een vrijwilligersvergoeding.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Ervaringsdeskundigen in het zorgonderwijs
Sinds 2017 zijn wij betrokken bij het project ‘Cliënt in de klas’. Doel van het project is om studenten te leren om de mens achter de cliënt te ontdekken. Ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal aan studenten, hoe hun leven eruitziet, wat goed gaat en waar ze tegenaan lopen. De studenten leren het cliëntperspectief kennen, en hoe ze samen met de cliënt tot de juiste keuzes kunnen komen.