Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 november 2020

Ervaringsdeskundigen werken mee in nieuwe buurtteams

Vanaf 1 april krijgt elke buurt een eigen buurtteam waar Amsterdammers terechtkunnen met vragen op het gebied van ondersteuning, wonen, geldzaken, dagbesteding  en veiligheid.
In de buurtteams komen naast professionals ook ervaringsdeskundigen te werken. Zoals een medewerker aan de het proefproject ‘Buurtteam Dapperbuurt’ zegt: “Ervaringsdeskundigen zijn de bewakers van ons doel om voortdurend vanuit het belang van de cliënt te handelen.” 

 

Cliëntenbelang Amsterdam heeft afgelopen jaren meegedacht over de ontwikkeling van de nieuwe buurtteams, en heeft gepleit voor de inzet van ervaringsdeskundigheid in de teams. Dit is gelukkig in de concrete plannen overgenomen Ook een initiatiefvoorstel van Groen Links om ervaringsdeskundigen breder in te zetten heeft hieraan bijgedragen.

 

Praktijkopleiding voor ervaringsdeskundigen

De Vrijwilligersacademie Amsterdam ontwikkelde met het Amsterdamse Netwerk Ervaringskennis (ANE) een praktijkopleiding voor mensen die zich willen scholen tot ervaringsdeskundig medewerker van een buurt- of wijkteam.

 

Het programma duurt minimaal een half jaar, met 60 uur praktijkervaring en 60 uur training en persoonlijke begeleiding. Er zijn nog een paar plekken vrij.
U kunt zich nog aanmelden bij Karin Hanekroot (directeur van de Vrijwilligersacademie) via karin@vrijwilligersacademie.net.

 

Eerste lichting al aan de slag

“De eerste lichting ervaringsdeskundigen heeft het certificaat van de opleiding ED in Buurtteams behaald”, vertelt Reinier Schippers (ANE). “Afgelopen jaar hebben  zij namelijk in 4 verschillende buurten in Amsterdam in zogeheten verbondsteams gekeken wat werkt en wat beter kan.

 

Oefenen, leren en ontwikkelen. Om zo vanuit de praktijk bij te dragen aan de verdere uitwerking van de inzet van ervaringsdeskundigen in de toekomstige buurtteams.”

 

Lees meer over de proefprojecten in de buurtteamspecial van ANE.

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

15 jaar ervaringsdeskundigheid

Al zo’n 15 jaar worden ervarings-deskundigen op diverse terreinen ingezet. Denk aan Team Ed, een sociaal uitzendbureau voor ervaringsdeskundigen.

 

MEE Amstel en Zaan werkt al enige tijd samen met ervaringsdeskun-digen. En bij ons eigen project Life Coach coachen ervaringsdeskun-digen anderen met een fysieke beperking en chronische ziekte.