Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

3 december 2020

Even voorstellen: Wim Koning nieuw lid van het PMA

Wim Koning is sinds kort lid van het Platform Mantelzog Amsterdam (PMA). Hij verwacht dat hij bij het PMA met zijn ervaring kan helpen om de positie van naastbetrokkenen in de zorg te  verbeteren. Hij stelt zich hier even voor.

 

Thumbnail Wim Koning.jpgAlweer zo’n 15 jaar geleden was ik voorzitter van de familieraad bij een organisatie voor beschermd wonen. Daar hebben we toen samen met het management de zogeheten ‘begeleidingsdriehoek’ ingevoerd. Een samenwerkingsverband tussen de cliënt, naastbetrokkene en begeleiding. Daarnaast was ik meer dan 10 jaar vertrouwenspersoon  voor naastbetrokkenen bij een zorginstelling.

 

Helpen wanneer dat nodig is

Mijn broer Paul woont al meer dan 30 jaar in een beschermde woonomgeving, dus ook privé heb ik de nodige ervaring als naastbetrokkene. Ons gezin bestaat uit 5 kinderen. Paul is voor mij net zo’n broer als mijn andere ‘normaal gezonde’ broer. Niets meer en niets minder. Hij is inmiddels 65 jaar. We helpen elkaar wanneer dat nodig is. Gewoon, zoals dat in de meeste families gaat.

 

Ik woon nu 6 jaar in Amsterdam, dus ben de heerlijke stad nog steeds aan het ontdekken. Ook bij het PMA zal het in het begin nog een zoektocht zijn naar de positie van naastbetrokkenen bij de verschillende zorginstellingen in deze regio. 

 

Betrokken familie

Onze familie is altijd betrokken geweest bij de zorg rond Paul. Eerst was mijn zus voorzitter van de familieraad binnen de organisatie waar Paul woonde. Daarna heb ik het stokje van haar overgenomen. In die periode heeft de familieraad met het management het ‘triadisch werken’ als officieel beleid binnen de organisatie ingevoerd.

 

De triade bestaat uit een samenwerking tussen de zorgvrager, de zorgverlener en de naastbetrokkene. Hierbij worden verschillende afspraken gemaakt, waarbij de wens van de cliënt leidend is.

 

Psychose voorkomen

Talrijke voorbeelden uit de afgelopen jaren kan ik noemen om het belang van familie duidelijk te maken. Zo heeft Paul heeft af en toe last van psychoses. De familie weet in welke periode van het jaar of bij welke gebeurtenissen deze kunnen optreden. Wij weten inmiddels ook, hoe je een aankomende psychose bij hem kunt proberen te voorkomen. Wat je vooral wel en niet moet zeggen en doen. 

 

Wanneer in het verleden bij Paul een psychose dreigde, werd hij vol met medicijnen gestopt. Met als gevolg dat hij als een soort zombie functioneerde en hierdoor veel meer fysieke zorg nodig had. Het resultaat was dat hij daardoor zijn woonplek dreigde te verliezen.

 

Verminderen medicatie

De organisatie was hier namelijk niet op ingericht. Met zus heeft toen het initiatief genomen om met een arts de medicatie te verminderen. Paul kon hierdoor weer ‘normaal’ functioneren en op zijn vertrouwde plek blijven wonen.

Om te voorkomen dat dit weer gebeurt, is dit één van de gespreksonderwerpen geworden. Bijvoorbeeld bij de komst van een nieuwe zorgbegeleider.

 

Dit staat allemaal keurig in zijn dossier, maar een gesprek daarover blijkt onvermijdelijk. Daarnaast ligt er in de ‘triade’ een afspraak vast, dat de medewerkers de familie inschakelt, zodra er signalen zijn dat Paul een psychose aan het ontwikkelen is. 

 

Kennis en ervaring familie

Dit zijn maar een paar voorbeelden zijn van hoe belangrijk de kennis en ervaring van familie is in de continuïteit van de zorg. Dus niet alleen handen uit de mouwen voor de familie bij vakantie- of personeelsproblemen binnen de organisatie, maar met name het inbrengen van kennis en ervaring.

 

Contact

Heeft u punten waarvoor het PMA aandacht moet vragen? Dan hoor ik dat natuurlijk graag van u. Stuurt u dan een mail naar wpjk@live.nl.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Lees ook het artikel 'Over mantelzorgers' (PDF) van Wim Koning.