Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

11 mei 2021

Frank Wijdenbosch nieuw lid kerngroep PMA

Frank Wijdenbosch is een nieuw lid van de kerngroep van het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA). Hij stelt zich in dit artikel aan u voor: "Ik ben geboren in het dorpje Zanderij, 45 km van de hoofdstad Paramaribo (Suriname). In een gezin bestaande uit een vader, moeder en 8 kinderen. Toen mijn ouders naar de stad verhuisden, begon voor mij het stadse leven. Op jonge leeftijd trad ik al op tussen de schuifdeuren voor familie en vrienden. Na het behalen van mijn diploma op de middelbare school, had ik het wel gezien in Suriname en wilde ik mijn horizon verbreden.

 

Frank Wijdenbosch.jpgIn het najaar van 1973 kwam ik naar Nederland, ik mocht van mijn vader hier naar toe om te studeren. Ik wou eigenlijk acteur worden, maar mijn vader zei: “Jongen, je weet het, acteurs zijn gekke mensen en ze hebben nooit geld. Dus weet je wat, jij gaat naar de Hogere Hotel School in Den Haag. En als jij je diploma hebt gehaald, dan kun je je eigen restaurant openen en dan komen er allemaal bekende mensen bij je eten en ben je ook beroemd”.

 

Theatermaker

Ik ben toch theatermaker geworden en heb in 1991 Seven Arts opgericht. De belangrijkste doelstelling van Seven Arts is dat zij theater wil maken vanuit onorthodoxe en artistieke uitgangspunten, zoals te zien in mijn laatste voorstelling ‘Kophonger’.

 

Ik woon en werk inmiddels in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West. Als je mij vraagt waar ik trots op ben? “Om te zijn waar ik nu ben”. Na jaren van strubbelingen en hard werken, heb ik nu goede mensen en goede ondersteuning om me heen. Ze vormen een stevige basis, zodat ik de ruimte heb om te doen wat ik wil en waarin ik goed ben.

 

Buurtbewoners

Ik zet me onder andere in voor de 'Kom erbij groep' in Westerpark. Een initiatief van buurtbewoners om mensen die het moeilijk hebben als gevolg van eenzaamheid en/of sociale uitsluiting te bereiken en ondersteunen. Verder ben ik actief bij het project ‘Recycling with a Twist’.

 

Dit is een Surinaams-Nederlandse samenwerking, waarin wij vanuit hier gedoneerde goederen naar Suriname sturen en die dan daar verkocht worden. Waarom weggooien als het nog bruikbaar is? Met de opbrengst steunen we een goed doel in Suriname. 

 

Intercultureel

In mijn buurt zoek ik verbinding met alle doelgroepen en mijn netwerk is zeer intercultureel. Iedere cultuur is anders, zo zie ik dat ook bij mantelzorg. 'De mantelzorger' bestaat niet, die loopt door de hele samenleving, door alle culturen en leeftijden heen. Daar gaan diverse culturen heel anders mee om. 

 

In Suriname kennen we de uitdrukking 'Ala sani bung fu njang, ma a no ala sani bung fu taki' (Alles is eetbaar, maar niet alles is bespreekbaar). Ik ben steeds meer bezig om zaken bespreekbaar te maken. Want wanneer je iets deelt met een ander, kan dat ervoor zorgen dat je hulp krijgt. En als je het weg houdt, ben je er eenzaam in. En dat geldt zeker voor de mantelzorgers die de last alleen dragen.

 

Gebeurtenissen uit het dagelijkse leven en mijn naaste omgeving waren en zijn een inspiratiebron voor mij daarin. Vanuit al mijn ervaring zie ik ernaar uit om mij in te zetten bij het Platform Mantelzorg Amsterdam voor de heel diverse groep mantelzorgers in onze stad.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel