Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

30 januari 2014

Fusies ziekenhuizen kritisch volgen

Er staan grote veranderingen in de Amsterdamse ziekenhuiszorg op stapel. Het VUmc en het AMC hebben een fusieplan ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt(ACM). Daarnaast gaan het Nederlands Kankerinstituut, het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis en het UMC Utrecht hun oncologische patiëntenzorg samanvoegen. Op beide fusies wil Cliëntenbelang Amsterdam invloed kunnen uitoefenen. Daarom hebben wij ons bij het ACM aangemeld als belanghebbende.

Ziekenhuizen mogen pas fuseren als de mededingingsautoriteit ACM daarvoor een vergunning heeft afgegeven. Door ons aan te melden als belanghebbende neemt zij onze inbreng mee bij het al dan niet afgeven van de vergunning.

Fusie of samenwerking?

Volgens ons leiden fusies niet vanzelfsprekend tot betere en bereikbare zorg. Kan verbetering van de zorg ook niet bereikt worden door samenwerking op onderdelen waar ziekenhuizen elkaar kunnen versterken? Een minder vergaande oplossing dan een fusie. 

Fusie moet verschil maken

Beperkingen in keuzevrijheid, of meer reistijd, zijn voor ons alleen acceptabel als duidelijk is dat een fusie voor het resultaat van een behandeling écht verschil maakt. Of dat de ziekenhuizen op zoek gaan naar vernieuwende oplossingen om eventuele nadelen van de fusie te ondervangen.

Fusies in de zorg hebben niet alleen impact op patiënten, maar ook op het zorgaanbod voor alle inwoners van een verzorgingsgebied en daarbuiten. Daarom vinden wij het belangrijk dat ook vanuit landelijk patiëntenperspectief en de lokale samenleving wordt meegedacht over de meerwaarde van een fusie.

Gesprekspartner van ziekenhuizen

De Raad van Bestuur van het AMC heeft ons in de zomer van 2013 geïnformeerd over het voornemen om te fuseren en gevraagd om standpunten vanuit het patiëntenperspectief in te brengen. Ook voor het VUmc zijn wij gesprekspartner.

Bij de ziekenhuizen pleiten wij ervoor om bij grotere veranderingen in de Amsterdamse zorginfrastructuur de zorg te monitoren, mét betrokkenheid van patiënten(organisaties). Dus niet alleen in de besluitvormingsfase, maar juist ook in de uitvoeringsfase van een fusie.

Er moet voldoende aandacht zijn voor het voorkómen van negatieve effecten van het veranderingsproces op de patiënten. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herman Klein Tiessink op (020) 75 25 165 of via h.kleinti@clientenbelangamsterdam.nl

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel