Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

24 juli 2018

Gebiedsgericht werken in stadsdeel West

Sinds 2016 werken we 'gebiedsgericht'. Verschillende beleidsmedewerkers hebben één of meer stadsdelen als aandachtsgebied toegewezen gekregen. Inmiddels hebben we in alle stadsdelen een goed netwerk opgebouwd. De komende maanden brengen we onze activiteiten in de verschillende stadsdelen voor het voetlicht. Malène Duijst heeft stadsdeel West als aandachtspunt. Wat speelt daar zoal?

 

Malène bezoekt regelmatig wijkzorgbijeenkomsten om te luisteren naar wat de mensen daar vertellen. Daarnaast organiseert ze zelf bijeenkomsten om met diverse mensen in gesprek te gaan.


Apart keukentafelgesprek met mantelzorger

Tijdens een wijkzorgbijeenkomst over mantelzorg raakte Malène in gesprek met beroepskrachten in de zorg. Wat haar opviel, was dat de hulpvraag van de mantelzorger niet goed bij hen in beeld was. Waarschijnlijk omdat het keukentafelgesprek gevoerd wordt met de cliënt én mantelzorger samen. Mantelzorgers zullen dan niet snel om hulp vragen, omdat ze de cliënt niet het gevoel willen geven dat die ‘te veel’ is. Ze besprak ons voorstel om een apart keukentafelgesprek te voeren met de mantelzorger. Dat viel in goede aarde. 


Meer ingewikkelde gevallen

Malène organiseerde bijeenkomsten waar onder andere mantelzorgers, moeders van kinderen met autisme, mensen uit de GGz en vrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt hun verhaal konden vertellen. Dat deed hen goed. Een aantal citaten:

  • “Mantelzorgers moeten gezien worden als mensen die ook hulp nodig hebben en niet als middel om de gaten in de zorg op te vullen”.
  • “Rouw en verlies moeten meer aandacht krijgen”.
  • “Mijn werk is de inzet van de informele zorg. Ik zie dat er steeds meer vraag naar is en dat we meer ingewikkelde gevallen binnen krijgen.”

 

Nieuwe doelgroepen

In het stadsdeel vielen twee doelgroepen op , die we nog niet goed op ons netvlies hebben. Het gaat om 80-plussers en LHBTI-ers: 

  • 80-plussers kom je weinig tegen in de buurthuizen, omdat ze vaak wat meer geïsoleerd zijn. Om hen te ondersteunen bij welzijn en zingeving (in het leven) is het project 'Krachtig 80-plus' in het leven geroepen. Wij gaan helpen om dit project meer bekend te maken onder bewoners in de andere buurten.
  • LHBTI-ers zijn lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of interseksueel. Malène bezocht de bijeenkomst ‘Jezelf kunnen zijn in West’. Uit onderzoek van Movisie is gebleken dat mensen uit deze doelgroep een groter risico hebben op psychische en fysieke gezondheidsklachten. Het zelfmoordcijfer is zelfs vier keer zo hoog als gemiddeld. Zorgwekkende gegevens en dit verdient aandacht. 

 

Informatie over gebiedsgericht werken

De stadsdelen zijn verdeeld over de volgende medewerkers:

 

Centrum en Nieuw-West

Herman Klein Tiessink
h.kleinti@clientenbelangamsterdam.nl

Noord
Elmy Everaert

e.everaert@clientenbelangamsterdam.nl

 

Oost
Fatima Ouariachi
f.ouariachi@clientenbelangamsterdam.nl

 

West
Malène Duijst
m.duijst@clientenbelangamsterdam.nl    

 

Zuid
Roshna Mohammed

r.mohammed@clientenbelangamsterdam.nl

 

Zuid Oost
Márian Vink
m.vink@clientenbelangamsterdam.nl

 

In ieder stadsdeel:

  • Nemen we deel aan de wijktafels en aan de klankbordgroep Wijkzorg.
  • Geven we voorlichting, bijvoorbeeld over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), mantelzorg of vervoer.
  • Willen we zo veel mogelijk mensen met verschillende achtergronden betrekken bij onze activiteiten. 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel