Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 januari 2021

Gemeente Amsterdam doet aanbesteding Wmo overnieuw

De gemeente Amsterdam heeft op 19 januari besloten om de aanbesteding van de aanvullende ondersteuning Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen (MOBW) grotendeels in te trekken. Er komt een nieuwe procedure. De gemeente verlengt de contracten met de huidige zorgorganisaties tot de nieuwe aanbesteding is afgerond. Dat zal waarschijnlijk ongeveer 9 maanden in beslag nemen. Cliënten houden tot die tijd hun huidige zorgaanbieder. 

 

Toen half november vorig jaar de voorlopige uitslag van de aanbesteding bekend werd, ontstond er onrust bij de zorgorganisaties. Fatima Ouariachi, onze beleidsmedewerker Wmo: “Sommige organisaties die cliënten zouden kwijtraken, lieten ons weten dat ze ongerust zijn of er (genoeg) andere organisaties zijn die ruimte hebben voor hun cliënten.”

 

Informatie over verdeling cliënten niet duidelijk

Zes zorgorganisaties spanden een kort geding aan bij de rechtbank. Hun bezwaar is dat vooraf niet duidelijk was, hoe de gemeente het aantal cliënten over de organisaties wilde verdelen. In de aanbestedingswet staat inderdaad duidelijk dat de informatie die een gemeente bij een aanbesteding geeft voor alle partijen duidelijk moet zijn.

 

Kort gedingen van de baan

Ook de juridisch adviseurs bij wie de gemeente advies inwon, zeiden dat de verdeling van het aantal cliëntplekken niet duidelijk was uitgewerkt in de stukken voor de aanbesteding. Omdat de gemeente een goede en betrouwbare opdrachtgever wil zijn, besloot ze half januari om de aanbesteding in te trekken. Hiermee zijn ook de kort gedingen van de baan.

 

Geen gevolgen voor buurtteams

De buurtteams starten zoals gepland op 1 april voor Amsterdammers die zich melden met een ondersteuningsvraag. Een deel van de huidige cliënten die ambulante ondersteuning heeft, gaat vanaf die datum over naar de buurtteams. Ze behouden dezelfde vorm van begeleiding, maar krijgen meestal wel een andere begeleider.

 

Meer tijd voor reorganisatie Wmo

“Ik ben blij dat de gemeente op tijd heeft onderkend dat er in de aanbesteding iets niet goed zat”, zegt Fatima. “Het snelle besluit bespaart alle betrokkenen tijd en geld voor een procedure in de rechtbank. Het is jammer dat het zo moest gaan, want een aanbesteding kost iedereen veel geld en werk.

 

Maar er komt nu wel meer tijd en ruimte voor de reorganisatie van de Wmo. De buurtteams kunnen nu rustig warmdraaien, voordat ze grote aantallen cliënten gaan ondersteunen. Hopelijk zal dat daardoor met minder opstartproblemen verlopen.”

Fatima3web.jpgMeer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fatima Ouariachi (beleidsmedewerker Wet maatschappelijke ondersteuning) op 
06 13 76 41 40 of via f.ouariachi@clientenbelangamsterdam.nl

icoon30-medewerker-linkedin.png

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Meer informatie

De gemeente Amsterdam heeft besloten de aanbesteding in te trekken voor: Hulp bij het huishouden, Dagbesteding en Aanvullende individuele ondersteuning, Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen.

Lees hier de brief 'Nieuwe procedure voor contractering', waarin wethouder Kukenheim (Zorg) de gemeenteraad informeert. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van de gemeente