Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

24 mei 2016

Gemeente vergeet mensen met een beperking in verkeersveiligheidsplan

In het meerjarenbeleidsplan voor de verkeersveiligheid benoemt de gemeente benoemt diverse kwetsbare verkeersdeelnemers. Na een zeer zorgvuldige bestudering van het plan kon onze werkgroep Mobiliteit en Toegankelijkheid geen woord vinden over mensen met een beperking. Zijn zij niet kwetsbaar dan? Gelukkig is het plan een conceptversie, en hebben wij de gemeente verzocht hun fout te herstellen.

Een hele lijst van kwetsbare verkeersdeelnemers passeert de revue in het verkeersveiligheidsplan: fietsers, bromfietsers, voetgangers, automobilisten, en zelfs toeristen. Voor al deze groepen zijn preventieve maatregelen geformuleerd om hun verkeersveiligheid te verbeteren. Maar niet voor mensen met een beperking.


Hoe is dat mogelijk in het licht van het recent geratificeerde VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking? De leden van de werkgroep Mobiliteit en Toegankelijkheid waren stomverbaasd. En ook teleurgesteld dat hun belangen over het hoofd zijn gezien.

Werk overdoen

De gemeente heeft in haar inventarisatiestatistieken* mensen met een beperking niet expliciet meegenomen, waardoor er voor hen ook geen preventieve maatregelen geformuleerd worden. Wij vinden dat er sowieso preventieve maatregelen geformuleerd moeten worden, ook zonder statistieken.

Daarbij willen wij de gemeente graag ondersteunen. Ook willen we dat mensen met een beperking direct toegevoegd worden in de komende monitors en indexen.

Goed voorbeeld stellen

De gemeente Amsterdam heeft verschillende keren aangegeven het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking hoog in het vaandel te hebben staan. Nu het VN-verdrag daadwerkelijk geratificeerd is, wordt het tijd om de daad bij het woord te voegen.

Mensen met een beperking moeten betrokken worden bij de beleidsvorming en uitvoering. Wordt het meerjarenbeleidsplan voor de verkeersveiligheid hiervan het eerste goede voorbeeld? Wij hopen van wel! 

 

Monitor ervaren verkeersveiligheid 2015 en de Safety Performance Index

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel