Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

24 oktober 2014

Geslaagde panelbijeenkomst ouderen over langer thuiswonen

Op 25 september vond een bijeenkomst plaats met ouderen over de vraag `Wat heeft u nodig om langer thuis te kunnen blijven wonen?` We kregen veel nieuwe indrukken deze middag. Het bleek eens te meer dat het perspectief van cliënten anders is dan dat van instanties. Ook mede-organisator Fonds Nuts Ohra was tevreden over de uitkomsten.

 

Aanleiding voor de bijeenkomst was het nieuwe programma van Fonds Nuts Ohra ‘Meer Veerkracht, Langer Thuis’. Met dit programma wil het Fonds ideeën op gang helpen en financieel ondersteunen die alleenstaande ouderen met één of meer beperkingen helpen om langer thuis te blijven wonen.

 

Eigen initiatief overschat

De ouderen wisselden geanimeerd ideeën en ervaringen uit, onderling en met Ineke Jonker van het Fonds en Dora Tjalsma van Cliëntenbelang Amsterdam. Thema’s die aan de orde kwamen waren het belang van een netwerk, sociale contacten, goed wonen, beschikken over informatie en technologie.

 

Een breed gedeelde mening was dat er veel eigen initiatief verwacht wordt van cliënten, maar dat niet iedereen daartoe in staat is. Wie weinig geld heeft, kan niet naar een buurtmaaltijd van € 8,-, naar zwemmen of andere activiteiten. En de huishoudelijk medewerker wil men niet kwijt, omdat deze juist ook zo belangrijk is voor een praatje en een beetje aandacht.

 

Welbevinden bevorderen

Als het aan de ouderen ligt, besteedt het Fonds haar geld vooral aan activiteiten die het welbevinden bevorderen. Slechts een klein deel van het geld zou naar zorginstellingen moeten, omdat zorg belangrijk is. Voorwaarde is dat dit gebeurt onder goed toezicht van ouderen om ervoor te zorgen dat het geld echt bij de bewoners terechtkomt.terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel