Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

23 maart 2023

Gewoon meedoen in de buurt = niet zo gewoon

De afgelopen maanden stond de toegankelijkheid van de sociale basis op de agenda van de Adviesraad LVB. Oftewel: kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking meedoen aan activiteiten in buurthuizen?

 

De Adviesraad voor mensen met een licht verstandelijke beperking heeft meegewerkt aan een onderzoek in opdracht van de gemeente door de Hogeschool van Amsterdam hiernaar. Op 16 maart werd het onderzoek gepresenteerd in Huis van de Wijk De Havelaar.

 

Graag willen meedoen

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen met een licht verstandelijke beperking graag willen meedoen aan buurtactiviteiten, maar dat in de praktijk niet vaak doen. Soms komt doordat ze niet goed bekend zijn met het aanbod in de buurt.

 

Marcel presenteert Adviesraad LVB maart 2023.jpgOf door vervelende ervaringen met een buurthuis of activiteit, zoals zich niet welkom voelen en niet gehoord of geholpen voelen. Daarom hadden de leden van de Adviesraad belangrijke tips voor mensen die werken in de sociale basis. Deze hebben ze tijdens deze bijeenkomst gepresenteerd. Een paar van de tips: 

  • Nodig iemand met een lvb persoonlijk uit.
  • Zorg voor een veilige, rustige ingang.
  • Zorg voor een aanspreekpunt. 
  • Doe basiskennis op wat een licht verstandelijke beperking is. 

(Op de foto: lid van de Adviesraad Marcel (rechts) presenteerd ce tips met behulp van Hugo Rensink van gemeente Amsterdam.)

 

Adviesraad op bezoek bij Het Schouw

Ook lokaal helpt de Adviesraad mee om buurtactiviteiten meer geschikt te maken voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Zo waren we op 9 februari te gast in Het Schouw, een Huis van de Wijk in Amsterdam - Noord.

 

Zij hadden ons uitgenodigd om mee te denken over leuke nieuwe activiteiten en over wat de doelgroep nodig heeft om zich welkom te voelen in Het Schouw.  Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk was ook aanwezig om kennis te maken met de Adviesraad.

Bijeenkomst Adviesraad LVB maart 2023.jpg

DaanStremmelaar_1 200 bij 134 pixels.jpgMeer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daan Stremmelaar (coördinator Adviesraad LVB Raad) op 06 20 30 77 02 of via​​​​​​​d.stremmelaar@clientenbelangamsterdam.nl

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel