Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

18 oktober 2022

Gezocht: verhalen van mensen die financieel in de knel komen

Annemiek is niet de enige Amsterdammer die het lastig heeft door de torenhoge energieprijzen. Haar rolstoelwoning is vanwege de open indeling moeilijk warm te stoken. En bezuinigen door de thermostaat op 16 graden te zetten is om medische redenen geen optie. Helaas krijgt ze te weinig financiële steun omdat ze een laag middeninkomen heeft.

Heeft u ook een verhaal over mensen met energie-armoede? Laat het ons weten!

 

Annemiek Scheijde woont in een aangepaste benedenwoning die ze huurt van een woningbouwvereniging. “Ik was stomverbaasd toen ik mijn gasverbruik bekeek. Als alleenstaande blijk ik bijna twee keer zoveel gas te verbruiken als een gezin! En dan kook ik ook nog eens elektrisch en heeft mijn woning dubbel glas.”

 

Grote ruimte om te verwarmen

Een rolstoelwoning is vaak ruimer dan een reguliere woning vanwege rolstoelgebruik. Annemiek: “In mijn geval is dat een elektrische rolstoel die nogal wat ruimte inneemt. De tussenmuren tussen een aantal kamers zijn weggehaald. Daardoor is er een grote ruimte ontstaan voor de keuken, de zitkamer en de werkkamer. Ik kan dus niet -zoals andere mensen- alleen een kleine kamer verwarmen en de andere kamers niet."
 

Geen gemeentelijke compensatie

Het inkomen van Annemiek valt ruim binnen de grens voor een sociale huurwoning, maar is net te hoog voor huurtoeslag of zorgtoeslag. “Dat was voorheen nooit een probleem. Maar nu wel, sinds mijn energierekening hoger is dan mijn huur. Het is zuur dat mijn inkomen ook te hoog is voor gemeentelijke compensatie voor energiekosten. Het kleine spaarpotje dat ik heb aangelegd, is bedoeld voor onverwachte zorgkosten. Want als gehandicapte ben je altijd meer geld kwijt dan iemand die gezond is.” 

 

Koude voeten door ongeïsoleerde vloer

De thermostaat van Annemiek staat op 19 graden: “Dat is toch niet overdreven warm? Ik heb altijd zuinig geleefd en mijn koude voeten voor lief genomen. Maar het zou toch wel schelen als de woningbouwvereniging de vloer zou isoleren. Wie weet zien ze nu meer urgentie en komen ze eindelijk in actie.”

 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Verhalen aanbieden aan raadsleden

Cliëntenbelang Amsterdam stuurde in september een brief aan de gemeenteraad. Hierin vroegen we aandacht voor de effecten van de hoge energieprijzen voor mensen met een chronische ziekte of beperking. 
 

De brief en de reactie van de gemeente worden vermoedelijk eind november besproken in de raadscommissie OZA. We bieden de ingebrachte verhalen aan de raadsleden aan om zo nog meer aandacht te vragen voor de problemen.

 

Lees ook ons eerdere artikel: Snel energiemaatregelen nodig voor mensen met een chronische ziekte of beperking