Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

22 januari 2024

Goed nieuws: meer toegankelijke bushaltes

Het afgelopen jaar zijn er in Amsterdam 24 bushaltes toegankelijk gemaakt. Het gaat om haltes die al breed en hoog genoeg zijn, maar waar nog obstakels waren, blindegeleidelijnen ontbraken of niet goed aangelegd waren. Er zijn ook zebrapaden en opritten aangelegd. Sommige haltes bleken beter toegankelijk te zijn dan in reisinformatie vermeld stond.

 

Het college van B&W heeft in maart 2023 het Plan van Aanpak Toegankelijke OV haltes naar de gemeenteraad gestuurd. Deze haltes zijn het eerste resultaat. Dit jaar maakt de gemeente nog eens 43 bushaltes goed toegankelijk. 

 

De lijst met deze 43 haltes zal binnenkort ook met de gemeenreraad gedeeld worden. Wij zijn hier natuurlijk blij mee en moedigen de gemeente en de Vervoerregio Amsterdam aan om vooral door te gaan met het verbeteren van de toegankelijkheid.

 

Belangrijke punten uit Plan van Aanpak

We zetten nog een aantal belangrijke voor u op een rijtje:

  • Het college van burgemeester en wethouders en de Vervoerregio vinden het belangrijk om het Openbaar Vervoer voor iedereen toegankelijk te maken. Hiermee geven ze invulling aan wettelijke eisen en het Amsterdamse beleid.
  • In maart 2023 was 27% van de haltes volledig toegankelijk volgens de nieuwste normen.
  • De resterende 73% procent is ingedeeld in 4 categorieën: van simpel toegankelijk te maken naar (zeer) moeilijk.
  • De gemeente en Vervoerregio trekken in 2023 en 2024 elk € 0,5 miljoen extra uit om haltes toegankelijk te maken. De partijen streven ernaar dat 63% van de haltes toegankelijk is in 2030, onder de voorwaarde dat deze financiering en het programma wordt doorgezet tot 2030.
  • Bij de totstandkoming en uitvoering van de plannen betrekken we Cliëntenbelang Amsterdam en we informeren de gemeenteraad over de voortgang.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel