Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

18 juli 2022

Goed voorbereid op reis

Op 29 juni organiseerde onze Kennisgroep Personen met onbegrepen gedrag de bijeenkomst ‘Goed voorbereid op reis’. Reizen kan om tal van redenen een bron van spanning zijn. Een goede voorbereiding kan bijdragen aan het verminderen van deze spanning. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met een psychische of lichamelijke kwetsbaarheid. Op basis van verschillende signalen over negatieve reiservaringen besloot de Kennisgroep deze bijeenkomst te organiseren. De meeste reiservaringen zijn (gelukkig!) positief.

 

Tijdens de bijeenkomst stonden onderstaande vragen centraal:

  • Wat kun je doen als je zoon die gevoelig is voor psychoses opeens op reis gaat? Je kunt hem niet bereiken en je maakt je zorgen om hem? 
  • Mag iemand met dementie autorijden tijdens de vakantie?
  • Is het verstandig om met burn-out klachten op reis te gaan?
  • Ik gebruik medicatie. Waarmee moet ik rekening houden op reis?
  • Wat kun je doen om het risico op geestelijke onrust op reis te verkleinen als je psychisch kwetsbaar bent?  

 

Contact met behandelaar

Vanuit de Flexbieb op IJburg ging Gee de Wilde (lid Kennisgroep) in gesprek met reizigersgeneeskundige Winston Willekes MacDonald, Rita Loholter (moeder van een volwassen zoon met psychose gevoeligheid) en Sjef Dirckx. Sjef is niet- praktiserend arts en beoordeelde jarenlang bij KLM of mensen wel of niet mochten vliegen vanwege hun gezondheid. 

 

Rita: “Toen mijn zoon vermist was, heb ik veel en goed contact met zijn behandelaar gehad. Dit was voor mij heel belangrijk. Net als de steun van een vriendin en Ypsilon Amsterdam.”

 

Autorijden en dementie

Op die vraag kwam onder meer deze reactie vanuit het publiek: “Een casemanager Dementie en de huisarts kunnen in overleg beoordelen of iemand met dementie kan autorijden. We kijken in eerste instantie naar hoe dement iemand is. Het maakt daarbij niet uit of hij of zij een autorit van 1200 kilometer naar het buitenland maakt of een rondje om de kerk rijdt. Ook op korte afstanden kunnen ongelukken gebeuren.”

 

Eerst overleggen met huisarts

Sjef: “Een paar weken vloog een vriend van mij naar Málaga in Zuid-Spanje. Het vliegtuig moest een tussenlanding maken in Parijs, omdat er een man in het vliegtuig zat die last had van hyperventilatie. Achteraf bleek deze man al langer last te hebben van vliegangst en hyperventilatie.

 

Het is zó belangrijk dat je voordat je op reis gaat, altijd met je huisarts of behandelend specialist overlegt als je al ergens last van hebt. Die kan bijvoorbeeld een simpel kalmerend middel voorschrijven. Zo loop je niet het risico dat je op Schiphol geweigerd wordt als passagier of dat het vliegtuig een tussenlanding moet maken."

 

Medicatielijst

Winston: “Vraag je arts om een medicatielijst als je buiten West-Europa gaat reizen. Een uitdraai van een apotheek is namelijk niet voldoende. Neem ook altijd de oorspronkelijke doos van je medicatie mee. En let op welke medicatie je meeneemt en verdiep je in de regelgeving van het land van bestemming.

 

En wees voorzichtig met geneesmiddelen die opium bevatten. Geneesmiddelen tegen allergieën blijken bijvoorbeeld in Japan op de lijst van verboden middelen te staan. We hebben passagiers gehad die in Sudan in de gevangenis belandden, omdat ze codeïne tabletjes bij zich hadden tegen chronische prikkelhoest.”

 

Folder in de maak

We zijn een folder aan het maken met praktische tips over hoe je je goed kunt voorbereiden op een reis. De aanbevelingen die tijdens deze bijeenkomst naar voren zijn gekomen, komen er ook in te staan. 

 

Wil je de folder graag ontvangen of heb je ideeën over de verspreiding ervan? Neem dan contact op met Kim de Crom (coördinator Kennisgroep) via k.de.crom@clientenbelangamsterdam.nl

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel