Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

30 januari 2014

Groter beroep op cliëntondersteuning te verwachten

Cliëntenbelang Amsterdam voorziet dat kwetsbare ouderen, mensen uit de psychiatrie en mensen met een verstandelijke beperking steeds vaker een beroep zullen doen op cliëntondersteuning. We zijn in gesprek met de gemeente Amsterdam, MEE Amstel en Zaan en andere welzijnsorganisaties over het inrichten van cliëntondersteuning. Die volgens ons gratis en onafhankelijk moet zijn.

Door de bezuinigingen en de transities zal veel veranderen in het aanbod van zorg- en dienstverlening. We denken dat mensen veel vaker uit beeld raken bij de huidige hulpverleners.

Bijvoorbeeld omdat de thuiszorg bij veel minder mensen over de vloer komt, of omdat cliënten minder vaak zullen deelnemen aan dagbestedingsprojecten vanwege de hogere eigen bijdrage.

Ook zullen mensen in eerste instantie meer zelf moeten oplossen. Bij al die veranderingen hebben ze ondersteuning nodig, zoals praktische hulp bij het helpen verwoorden van een probleem of het op een rijtje zetten van de mogelijke oplossingen.  

Onafhankelijke ondersteuning

Cliëntondersteuning is het (tijdelijk) bieden van onafhankelijke ondersteuning aan kwetsbare mensen die moeite hebben met het maken van belangrijke keuzes en met het oplossen van problemen.

De ondersteuning moet volgens ons onafhankelijk zijn van zorgaanbieders, hulp- en dienstverlening. De vraag en het belang van de cliënt staan centraal en de ondersteuner staat aan de kant van de cliënt.

Wanneer cliëntondersteuning nodig?

Hieronder geven we een paar voorbeelden van wanneer mensen cliëntondersteuning nodig zouden kunnen hebben:

  • De toegang tot zorg en begeleiding wordt anders geregeld, waardoor mensen de weg nog niet kennen. Hiervoor hebben ze uitleg nodig.
  • Mensen die vanuit een instelling moeten verhuizen naar de wijk, waar minder toezicht en begeleiding nabij is, kunnen een luisterend oor goed gebruiken.
  • GGZ-cliënten voelen zich vaak niet goed geholpen, en stappen daardoor eerder naar een onafhankelijke cliëntondersteuner.
  • Niet alles zal soepel verlopen als je opeens van informele zorg afhankelijk bent. Hoe los je dat op?

Deelname ontwikkelgroep

In 2015 komen er 22 wijkzorgteams in het kader van de nieuwe Wmo. De cliëntondersteuning krijgt een plek in of rond deze teams. Op verzoek van de Dienst Wonen Zorg en Samenleven (gemeente Amsterdam) maken wij met MEE Amstel en Zaan en Doras deel uit van de ontwikkelgroep 'Cliëntondersteuning'.

Deze heeft de opdracht een voorstel te schrijven over de cliëntondersteuning in het wijkzorgteam.  Wij brengen in hoe wij cliëntondersteuning vanuit het cliëntperspectief ingevuld willen zien. In het bijzonder zien wij erop toe dat de GGZ- en OGGZ-doelgroep goed aan bod komt.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen rond cliëntondersteuning. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marijke de Jeu op (020) 75 25 114 of via m.dejeu@clientenbelangamsterdam.nl

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel