Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 april 2022

Haltehulp nieuwe functie in applicatie van het GVB

De applicatie 'Gappie' van het GVB voor op uw mobiele telefoon of tablet geeft reisadvies voor het gebruik van het Openbaar Vervoer (OV). De nieuwe functie ‘Haltehulp’ is ontwikkeld voor reizigers met een beperking, die op deze app een persoonlijk reisprofiel kunnen instellen. Zo kunnen ze precies zien welke haltes voor hen toegankelijk zijn en via welke haltes ze het beste kunnen reizen.

 

Onze beleidsmedewerker Toegankelijkheid Eric Groot-Kormelink maakt gebruik van een elektrische rolstoel, en was betrokken bij het testen van de app. Eric: “Je kunt zelf verschillende dingen in je profiel instellen: Hoe breed moet de halte zijn? Hoe hoog mag de drempel maximaal zijn? Heb je een oprijplank nodig om in het voertuig te komen? Of welke doorgangsbreedte heb je nodig?”

 

Een goede inschatting maken

Eric heeft de app nog niet nodig gehad, omdat hij al vrij veel gebruik maakt van het OV en er goed bekend mee is. “Maar voor mensen die onbekend zijn met het OV of die ergens heengaan waar ze nog nooit eerder zijn geweest, kan het een handig hulpmiddel zijn.

 

Je kunt beter inschatten hoeveel moeite de reis gaat kosten, en daarmee rekening houden met je planning. Het gebruiken van een oprijplank kost namelijk meer tijd en energie omdat je de conducteur erom moet vragen. En misschien duurt je reis langer, als je moet omrijden vanwege een ontoegankelijke halte in het traject.”

 

Goed zoeken in de app

Eric hoopt dat gemeente en GVB nog wat meer reclame gaan maken voor de haltehulp, want de functie is nog niet zo bekend. Ook als je wel weet dat de haltehulp bestaat, is het nog even goed zoeken in de GVB-app.

 

Voor wie de haltehulp wil gebruiken, volgt hier een korte instructie: open de app Gappie, rechts onderaan zie je 3 streepjes en het woordje ‘meer’. Klik hierop en scroll naar beneden, totdat je bij 'voorkeuren' bent. Klik vervolgens op 'Haltehulp'. Daarna wijst het zich vanzelf.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Meld uw ervaringen met de Haltehulp

Haltehulp is vooraf getest met veldwerk, testen door gebruikers en interviews met mensen die reizen met een hulpmiddel. Wij hebben hieraan meegewerkt. Maar we weten niet nog niet hoe de app in de praktijk zal werken. Daarom zijn wij heel benieuwd naar de ervaringen van gebruikers. Heeft u Haltehulp gebruikt? Laat het ons dan weten via de mail