Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

26 januari 2021

“Hamerkwartier moet meest toegankelijke wijk van Amsterdam worden”

Het Hamerkwartier in Amsterdam Noord gaat op de schop. Er komen 6700 nieuwe woningen. De ‘hoog stedelijke wijk’ met een mix van wonen en werken, krijgt een uitstraling die lijkt op die van New York. Betrokken ervaringsdeskundige Stella Kroese: “Ik hoop dat de fouten op het gebied van toegankelijkheid die bij de bouw van IJburg gemaakt zijn, in het Hamerkwartier voorkomen kunnen worden. Sterker nog: wat mij betreft wordt het Hamerkwartier de meest toegankelijke wijk van Amsterdam.”
 

Stella is lid van onze themagroep 'Wonen'. Ze richtte daarnaast in 2019 haar eigen werkgroep 'All Inclusive Hamerkwartier' op. Deze werkgroep bestaat nu uit 3 pioniers en gaat versterking zoeken. Nodig omdat de plannen heel snel vorderen. De eerste nieuwbouw staat al voor 2022 gepland.

 

Groot denken

Stella kreeg 25 jaar geleden een chronische ziekte, waardoor ze minder mobiel werd. Sindsdien zet ze zich in als vrijwilliger bij allerlei projecten om de toegankelijkheid in Amsterdam Noord te verbeteren.

 

“Ik vind dat zowel de nieuwbouw als de openbare ruimte in het Hamerkwartier toegankelijk moeten worden. Daarnaast moet er goede 24-uurszorg komen. Mijn idee is om deze wijk de status van ‘meest toegankelijke wijk van Amsterdam’ te geven.

 

Met een werkgroep ervaringsdeskundigen die meedenkt. Als deze goed functioneert, dan kun je dit concept ook elders inzetten. Tja, je moet groot kunnen denken!”

 

Toegankelijkheid nooit vanzelfsprekend

In 2018 nodigde de gemeente bewoners van de Vogelbuurt, het Vogeldorp en het IJplein uit om mee te denken over het Hamerkwartier. Stella: “Hoe leuk de informatieavonden ook waren, niemand zei iets over toegankelijkheid. Daarover heb ik toen iets geroepen. 


Samen met Amsterdam Noord Toegankelijk hebben we de notitie ‘All Inclusive Hamerkwartier’ geschreven en ingediend. Het projectteam Hamerkwartier reageerde hier heel positief op. Ze staan echt open voor het idee van een toegankelijke wijk. Desondanks moeten we er bovenop blijven zitten, want toegankelijkheid is nooit vanzelfsprekend.”

 

Erkenning voor inzet ervaringsdeskundigen

In 2000 was Stella nauw betrokken bij IJburg: “De wijk IJburg is een voorbeeld van een te vrijblijvende inzet op toegankelijkheid. Dan bereik je niet wat je zou willen bereiken. De eerste 6 rolstoelwoningen moest de gemeente bijvoorbeeld meteen afkeuren, onder andere omdat de drempel naar het balkon onoverbrugbaar was. Zo jammer, er zijn al zo weinig rolstoelwoningen.

 

En het eerste restaurant op IJburg met een wc in de kelder, zonder lift, was ook niet zo’n goed idee. In deze periode heb ik geleerd dat ervaringsdeskundigen formeel erkend moeten worden, en vanaf het begin bij het project betrokken moeten zijn. Anders red je het niet.”

 

Overeenkomst over samenwerking

Stella wil het anders doen in het Hamerkwartier. Ze wil dat er een overeenkomst komt, waarin alle partijen afspreken samen te werken. Wij vinden het Hamerkwartier een belangrijk project en ondersteunen dit plan volledig. Stella hoopt dat de gemeente Amsterdam het idee van 'de meest toegankelijke wijk' ook ziet zitten.

 

Het zou mooi zijn als er begeleiding en training kwam voor ervaringsdeskundigen. Bijvoorbeeld om hen te leren bouwtekeningen te lezen. Stella: "De gemeente heeft niet voor niets in samenwerking met Cliëntenbelang een Inclusie Agenda opgesteld, mede gebaseerd op het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.”

 

Ook goede ervaringen

Stella heeft niet alleen maar slechte ervaringen: “Bij het ontwerp van 50+ woningen op IJburg is het gelukkig goed gegaan. Een projectleider had aan de Werkgroep Toegankelijk IJburg gevraagd om de bouwtekeningen te bekijken.

 

Hij was blij met onze opmerkingen over te smalle gangen naar de boxen, het ontbreken van een berging voor scootmobiels met stopcontacten voor het opladen, en een onhandig ingedeelde badkamer. Ja, ik realiseer me ook wel dat er nog een lange weg is te gaan, wanneer men niet van tevoren niet nadenkt over dit soort voor de hand liggende dingen.”

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel


 

 

 

Deelnemers gezocht voor werkgroep 'All Inclusive Hamerkwartier'

Woont u in Amsterdam (Noord) en wilt u als vrijwilliger meewerken in deze werkgroep ? Meld u zich dan aan bij Ruud Fiere, projectmedewerker bij Cliëntenbelang Amsterdam: r.fiere@clientenbelang.nl.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op de projectpagina Hamerkwartier van de gemeente Amsterdam.