Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

21 mei 2021

Het is het jaar 2035: hoe ziet jouw woning er uit?

‘Droom met me mee, waag een sprong in de tijd en verplaats jezelf naar 2035. Hoe ziet jouw woning er uit? Waar staat deze woning? En wat is er nodig om deze droom waar te maken?’ Iris (27) heeft hier goed over nagedacht en vertelt over haar dromen over wonen.

 

Vanwege haar Autisme Spectrum Stoornis (ASS) was het voor Iris moeilijk om een geschikte woning te vinden. Na een tijd zoeken vond zij een appartementengebouw in Amstelveen; een wooninitiatief opgezet door ouders. Hier woont zij nu, samen met 9 jongvolwassenen met ASS. Iris: "Ik sta er nooit alleen voor en krijg een aantal uur per week begeleiding, bijvoorbeeld bij het huishouden."

 

Plek afstaan

"Voor nu ben ik blij met mijn woning, maar ik heb ook ambities om verder te gaan. In de toekomst zou ik graag mijn plek geven aan iemand die het meer nodig heeft. De vraag is echter ‘Waar ga ik naartoe’? Het voelt alsof ik nergens heen kan. Een volgende stad? Er is geen volgende stad. En wil ik kans maken op een sociale huurwoning, dan moet ik nog 17 jaar wachten."

 

(Afbeelding gemaakt door Iris)

Afbeelding huisje van Iris.jpgDromen over wonen

De dromen van Iris over wonen zijn onder andere gevormd door haar woonervaring van nu: "Ik zou graag in een échte wijk willen wonen met meerdere gebouwen, waar mensen onderling kunnen samen wonen. Het is belangrijk dat de gebouwen niet te groot zijn en dat er niet teveel mensen wonen.

 

Veel mensen met ASS raken snel overprikkeld. De appartementen moeten worden ingedeeld op basis van de behoeften. Ik kan goed voor mijzelf zorgen, dus het zou een stap terug zijn als ik geen eigen badkamer of keuken heb."

 

Ook benadrukt Iris dat het met name belangrijk is dat mensen met dezelfde behoeften bij elkaar wonen: "Er zijn zoveel verschillen tussen mensen.  Wanneer de behoeften niet overeenkomen is het moeilijk om aansluiting te vinden en raken mensen geïsoleerd."

 

Veilige omgeving verlaten

Daarnaast vindt Iris het belangrijk dat er een goede verbinding is naar diverse voorzieningen en dat niet ‘alles’ in de wijk zelf aanwezig is: "Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld fijn om samen te koken, maar het is ook belangrijk dat mensen worden uitgedaagd om hun ‘veilige omgeving' te verlaten. Ik heb ontzettend veel geleerd op sociaal vlak door naar een reguliere school te gaan. Het is makkelijk om in je eigen omgeving te blijven, maar daar leer je niet zoveel van."

 

Blijven groeien én blijven wonen

Wat Iris vooral graag wil is blijven groeien én blijven wonen. Op dit moment is Iris de zorg ie ze nodig heeft aan het afschalen. Iris is bang dat ze uit haar woning moet, omdat ze geen zorgbehoefte meer heeft. De keuze is óf zelfstandig óf begeleid wonen en dat remt Iris om te groeien: "Ik vind dat wonen en zorg gescheiden moeten worden. Mijn zorgbehoefte is wellicht minder, maar mijn ASS blijft. En bovendien, als je lekker woont, wil je daar toch kunnen blijven wonen?"

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Reportage 'Dromen over wonen'

Goede huisvesting blijkt voor veel kwetsbare Amsterdammers zoals Iris, een belangrijk en actueel thema dat vaak gepaard gaat met problemen. Op 24 juni kunt u onze reportage 'Dromen over wonen' zien, gevolgd door een gesprek in de studio, waarin we tal van gasten de verschillende kanten van het thema belichten. U kunt zowel de reportage als het gesprek in de studio online volgen. Kijkt u mee? Klik hier voor meer informatie.