Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

30 april 2024

Historicus Renske Krimp - Schaven te gast bij Radio Signaal

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.

 

Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl. We beginnen deze uitzending van donderdag 25 april zoals gewoonlijk met een actuele agenda en mededelingen. 

 

Dwangarbeid tijdens Tweede Wereldoorlog

Op donderdag 2 mei (14.00 uur) is Renske Krimp - Schraven te gast in de studio. In het kader van de komende 4 mei herdenkingen staan we stil bij een vergeten en soms omstreden groep slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog: jonge mannen die als dwangarbeider tewerkgesteld werden in de oorlogsindustrie van Nazi - Duitsland.

 

Renske Krimp - Schraven is historicus en werkt als onderzoeker aan een gezamenlijk onderzoeksproject van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) over de herinnering van Nederlanders die in het kader van de 'Arbeitseinsatz' werden tewerkgesteld. Onlangs is haar boek 'Tewerkgesteld' verschenen.

 

500.000 Nederlanders

‘Jij hebt voor de Duitsers gewerkt,’ kregen vele mannen bij thuiskomst te horen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ruim 500.000 Nederlanders, veelal gedwongen, tewerkgesteld voor Nazi-Duitsland in de Arbeitseinsatz. Terug in Nederland kregen velen van hen al snel het gevoel dat ze maar beter hun mond konden houden; ze kwamen uit ‘het land van de vijand’.

 

Over de lotgevallen van deze mannen is maar weinig bekend. De een had ondervoed zware graafwerkzaamheden moeten verrichten in de vrieskou en sprak over ‘werken als een slaaf’. Een ander memoreerde dat hij het ‘voor geen goud had willen missen’. Vele mannen maakten zware bombardementen mee en stonden doodsangsten uit in de schuilkelders. Welke herinneringen gaven de mannen door en waarover zwegen zij liever? 

 

Aanpak onderzoek

Renske sprak tientallen tewerkgestelden en las honderden dagboeken en memoires. In haar boek brengt ze de ervaringen met de Arbeitseinsatz tot leven en maakt ze duidelijk hoe de Nederlandse samenleving en de mannen zelf met deze pijnlijke geschiedenis zijn omgegaan.

 

Column

De column 'De gokindustrie en zelfregulatie, een gotspe' is van Raymond Aronds 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.