Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

21 januari 2021

Hulp bij huishouden gehalveerd. Kan dat zomaar?

In de eerste weken van januari hebben 3 Amsterdammers die Hulp bij het huishouden (Hbh) van zorgaanbieder Cordaan kregen, ondersteuning bij ons gezocht. Alle 3 hebben ze een telefoontje gekregen dat sinds 1 januari hun uren (fors) zijn gekort. Soms meer dan gehalveerd. De gemeente heeft niet aangegeven waarom. We vinden dit een schokkende gang van zaken. 

 

Onze jurist Christiaan Dol: “De gemeente neemt in een besluit om Hbh toe te kennen niet het aantal uur op. Hierdoor kan een zorgaanbieder het aantal uur van de ene dag op de andere aanpassen. Hiervoor hoeft de gemeente geen nieuwe beschikking af te geven.


De Amsterdammer staat dan met lege handen. Zonder beschikking kun je namelijk geen bezwaar maken of als dat niet helpt de zaak aan de rechter voorleggen. Deze constructie die bovendien door de rechter is verboden, tast de rechtszekerheid van Amsterdammers aan.”

 

In actie komen

Is er dan niets tegen te doen? “Gelukkig wel”, zegt Christiaan. “Je kunt in een brief aan de gemeente uitleggen wat er is gebeurd, en dat je het daar niet mee eens bent. In dezelfde brief vraag je om een ‘voor bezwaar- en beroep vatbare beschikking’. Darmee kun je formeel bezwaar aantekenen.

 

Hieraan kunnen wel wat juridische haken en ogen aanzitten. Vandaar dat ik iedereen adviseer om zich goed juridisch te laten bijstaan. Dit kan overigens zonder kosten bij ons.”

 

Ondersteuning nodig? Bel of mail ons!

Wij kunnen met u de situatie bekijken en nagaan welke (juridische) stappen u kunt ondernemen. Bij bezwaar- en beroepsprocedures kunnen wij brieven voor u opstellen of als gemachtigde optreden.

 

Deze dienstverlening kost u niets. Alleen de daadwerkelijke kosten, zoals de kosten voor het aangetekend versturen van een brief en de griffierechten (bij een beroepsprocedure), zijn voor eigen rekening. U kunt onze cliëntondersteuners bereiken via steunpunt@clientenbelangamsterdam.nl of op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur op (020) 57 77 999.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Hoe gaat de toekenning van Hbh?
Er zijn Amsterdammers die vanwege hun beperking of ziekte hun huis niet kunnen schoonmaken. Zij krijgen van de gemeente huishoudelijke hulp toegekend vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente geeft hiervoor een beschikking af. Hierin staat dat de cliënt recht heeft op huishoudelijke hulp.


Volgens de rechtspraak moet er in de beschikking ook staan op hoeveel uur iemand recht heeft. Helaas doet de gemeente Amsterdam dat niet. Het aantal uren Hbh moet hij of zij rechtstreeks met de zorgaanbieder afspreken.