Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

31 oktober 2014

In gesprek met buurtbewoners over wijkzorg

De gemeente Amsterdam zal vanaf volgend jaar gaan werken met wijkzorgteams. Cliëntenbelang Amsterdam wil graag horen hoe dit gaat in de verschillende wijken. Daarom willen we in gesprek komen met buurtbewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en welzijnswerkers. Afgelopen maand waren we in stadsdeel West. Onder de aanwezigen bleken nogal wat misverstanden te bestaan die voor ongerustheid zorgen.

Tijdens twee bijeenkomsten, georganiseerd met welzijnsorganisatie ABC-alliantie, is  gesproken over de veranderingen in Wmo vanaf 1 januari 2015. Wat betekent dit voor de bewoners in West en voor de zorg in de wijk?

Misverstand over indicaties

Een belangrijke misvatting is dat mensen menen dat per 1 januari alle indicaties vervallen en zij de ondersteuning opnieuw moeten aanvragen. Dat is niet zo. In 2015 loopt de huidige ondersteuning (en begeleiding) door en hoeft een cliënt alléén contact op te nemen met het wijkzorgteam voor een keukentafelgesprek als er iets verandert in zijn of haar situatie.

Veel vragen over keukentafelgesprek

Er kwamen veel vragen over de rol van het keukentafelgesprek. Wat is de status van dit gesprek? Waar zit je aan vast na een keukentafelgesprek? Wordt dan je indicatie gegeven?

De uitkomst van een keukentafelgesprek heeft een andere status dan een indicatie. De afspraken staan niet voor een bepaalde periode vast. En áls er iets verandert in de situatie van de cliënt, dan worden de afspraken opnieuw bekeken.

Wij zijn als belangenbehartiger zéér kritisch over de rol van het keukentafelgesprek. Belangrijk is dat cliënten ter voorbereiding op en tijdens het keukentafelgesprek de hulp van een onafhankelijke cliëntondersteuner kunnen inroepen. Wij raden zit ook zeker aan.

Wordt mantelzorg verplicht?

De aanwezigen spraken ook hun  ongerustheid uit over de inzet van mantelzorg. In hoeverre wordt dit verplicht? Mantelzorg kan nooit verplicht worden gesteld, maar we snappen de onzekerheid. Ook wíj maken ons zorgen over het beleid dat de druk op de mantelzorgers alleen maar dreigt te verhogen.

Wij nemen de zorgen van bewoners mee in onze overleggen met de gemeente Amsterdam over de nieuwe Wmo. Het onderwerp leeft en het was nuttig en goed om het gesprek erover aan te gaan. Eind dit jaar zal nog een bijeenkomst in West plaatsvinden. Vanaf volgend jaar zullen we ook gesprekken voeren in de andere stadsdelen.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel