Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 juli 2017

Informatiebijeenkomst over pgb

Op 11 juli verzamelde zich in Amsterdam West een groep deelnemers voor de informatiebijeenkomst ‘pgb, is dat iets voor mij?’ Het was een geslaagde bijeenkomst met duidelijk informatie en goede gesprekken over het persoonsgebonden budget (pgb).  

 

Mieke Zandee (clientondersteuner bij Cliëntenbelang Amsterdam) gaf een inleiding over het pgb. De aanwezigen gingen vervolgens met elkaar in gesprek. Waarom zouden zij het pgb in willen zetten?  Bijvoorbeeld voor ambulante begeleiding, of om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen? Mieke Zandee gaf aan dat je ook familie kunt betalen uit het pgb. Hulp van familie die ergens anders woont, kan voor meer uren worden ingekocht dan wanneer je op hetzelfde adres woont. In het laatste geval worden familieleden geacht ‘gebruikelijke zorg’  te verlenen, zoals huishoudelijke taken.

 

Nadelen pgb

Het pgb heeft ook nadelen, vooral de bureaucratie is berucht. Mensen worden vaak afgeschrikt voor een pgb vanwege het invullen van de vele formulieren en de strenge boetes die opgelegd worden bij een klein foutje. Andere nadelen:

  • Er zijn verschillende manieren, waarop mensen verantwoording voor de uitgaven met het pgb afleggen. Dat zorgt voor extra werk. Daarnaast werkt het fouten in de hand en kost het extra energie.
  • Het is vaak niet mogelijk om aanvragen op papier te doen, wat voor slechtzienden of mensen die niet handig zijn met een computer een probleem kan zijn.
  • Je moet ieder jaar het pgb opnieuw aanvragen. En dat goed in de gaten houden, want je krijgt geen bericht wanneer het jaar bijna verstreken is. 
  • Het Sociaal Loket weet ook niet alles, en dat kan onhandg zijn bij bepaalde vragen. 

 

Hebt u hulp nodig bij het aanvragen van een pgb? Neemt u dan contact op met onze cliëntondersteuners.  

 

Zorg Verandert

De bijeenkomst vond plaats in het kader van Zorg Verandert, een vijfjarig programma dat wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Malène Duijst, regiocoördinator van Zorg Verandert, vertelde iets over het aanbod dat zij in de buurt, overal in de stad, kan verzorgen. Zoals workshops of informatiebijeenkomsten over actuele onderwerpen.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel