Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 juni 2024

Informele zorg veel invloed op dagelijks leven

Op 6 mei organiseerde het Platform Cliëntenraden Langdurige Zorg een themabijeenkomst over 'Informele Zorg'. De zorg verandert snel en steeds vaker worden naasten hierbij betrokken. Drie leden van de kerngroep van het platform deelden hun ervaringen hierover. Bij de een gaat het vanzelfsprekend en in samenspraak met de zorgorganisatie, bij de andere is hij of zij nauwelijks in beeld en niet betrokken bij de zorg. Uit de openhartige gesprekken bleek weer duidelijk hoe ingewikkeld en veelomvattend het begrip 'Informele zorg' is en hoeveel invloed het heeft op het dagelijks leven van alle betrokken. 

 

Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende van informele zorg ter spraken, zoals mantelzorg, burenhulp en het hebben van een maatje (buddy). Deze vorm van zorg verlenen kan iemand niet afdwingen, maar kan wel een groot beroep op iemand doen en morele verplichtingen met zich meebrengen. Hierdoor wordt de zorg niet als vrijblijvend ervaren.

 

Geen tijd voor opbouwen netwerk

Veel organisaties, beleidsmensen en politici denken vanuit de systeemwereld. Hierdoor sluiten zij niet of onvoldoende aan bij de dagelijkse praktijk, de zogeheten leefwereld. Zij moedigen mensen bijvoorbeeld aan om een sociaal netwerk op te bouwen. Dat zou geen gek dee zijn, ware het niet dat dit voor mensen bijna onmogelijk is. Bijna alle tijd gaat namelijk zitten in de zorg van alle dag. 

 

Nog een bijeenkomst

Omdat er zoveel om informele zorg te doen is, organiseert het platform nog bijeenkomst hierover en dan in samenwerking met het Platform Mantelzorg Amsterdam. Houdt u voor de aankondiging ervan vooral deze nieuwsbrief, onze website en social mediakanalen in de gaten.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Lees ook het hele verslag (PDF) van de bijeenkomst.