Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

21 september 2015

Invoering kostendelersnorm leidt tot grote problemen

De onlangs ingevoerde kostendelersnorm leidt nu al tot grote problemen. Mensen met een krappe beurs komen in financiële problemen, meer mensen raken dakloos en de mantelzorg wordt onhoudbaar. Juist kwetsbare groepen komen in de problemen. Vanmiddag overhandigden vertegenwoordigers van het Groot MO/GGz Overleg een zwartboek over de gevolgen van de invoering van de kostendelersnorm aan wethouder Werk en Inkomen Vliegenthart (SP).

Foto v.l.n.r.: wethouder Vliegenthart, Tamara Heerenveen (Cliëntenraad Cordaan), Patric Hartwig (voorzitter Daklozenvakbond). Op achtergrond: Reinier Schippers (voorzitter MO/GGz Overleg). (Foto: Michael Graste, Flyershots

De nieuwe wettelijke maatregel houdt in dat mensen van 21 jaar en ouder die samen in huis wonen, gekort worden op hun Bijstandsuitkering. Vanuit de veronderstelling dat de woonkosten van deze mensen lager zijn, omdat zij de kosten met elkaar kunnen delen. Het Groot MO/GGz Overleg geeft aan dat er vaak helemaal geen sprake is van ‘kostendelen’ of ‘goedkoper uit zijn’.

“De gevolgen van deze maatregel kosten veel meer, dan wat de bezuiniging oplevert”, aldus Reinier Schippers, voorzitter van het Groot MO/GGz Overleg. “De gemeente moet  deze wettelijke maatregel uitvoeren. Wij doen een dringend  beroep op wethouder Vliegenthart om de ingrijpende gevolgen te voorkomen, door het monitoren en onder de aandacht brengen van de gevolgen bij de regering. Bovendien pleiten wij er voor om in de uitvoeringspraktijk niet klakkeloos te handhaven, maar alles in het werk te stellen om voor schrijnende gevallen een oplossing te vinden ”

In het zwartboek zijn voorbeelden uit de praktijk verzameld die laten zien wat de gevolgen zijn van de kostendelersnorm. In Amsterdam worden meer dan 6000 mensen gekort op hun uitkering als gevolg van de kostendelersnorm.

‘Het is onbegrijpelijk en niet goed als mensen elkaar niet meer kunnen helpen; hierdoor kunnen mensen in Nederland zichzelf en elkaar niet meer redden. Mensen worden ontmoedigd om hun eigen familie te helpen’. (dakloze).

Ook landelijke deskundigen en belangenorganisatie Federatie Opvang, de koepel voor Maatschappelijke Opvang, hebben van tevoren gewaarschuwd voor de gevolgen die nu inderdaad werkelijkheid worden. 

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel