Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

31 juli 2014

Is privacy binnen de wijkzorg goed geregeld?

Er zijn meerdere zorgaanbieders betrokken bij de uitvoering van de wijkzorg. De cliënt loopt het risico van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Wat als een cliënt een privacy-klacht heeft over het wijkzorgteam, wie is er dan aansprakelijk? Cliëntenbelang Amsterdam heeft de Commissie Persoonsgegevens Amsterdam daarom gevraagd erop toe te zien dat het uitwisselen van gegevens zorgvuldig plaatsvindt.

De Commissie Persoonsgegevens Amsterdam buigt zich over de nieuw op te zetten wijkzorg. Een paar weken geleden is de commissie bij elkaar geweest, waarbij ook wij aanwezig waren.

Besproken is de voortgang binnen de wijkzorg. Met name is gekeken naar de brief over de registratie en het gebruik van gegevens van cliënten die wijkzorg ontvangen. Een enkele brief volstaat niet in alle gevallen. Maatwerk is hier nodig.  

Ondersteuningsplan

Ook is gekeken naar het ondersteuningsplan, dat wordt opgesteld naar aanleiding van het zogeheten keukentafelgesprek. Hierin worden de afspraken tussen de cliënt en zorgverlener vastgelegd.

De cliënt wordt bij de ondertekening van het ondersteuningsplan gevraagd toestemming te geven voor het vastleggen en het delen van gegevens met de hulpverleners die rechtstreeks bij de ondersteuning betrokken zijn. Wij vinden dat het voor cliënten helder en transparant moet zijn wat er met deze gegevens gebeurt. 

Vervolg in najaar

De commissie heeft kennis genomen van onze standpunten en zal in de zitting in het najaar hier op terugkomen. Ook de gemeente Amsterdam heeft aangegeven hier aandacht aan te besteden bij de ontwikkeling van de wijkzorg. 

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel