26 januari 2011

Januari column

`In blind vertrouwen` door Riet, vrijwilligster bij Cliëntenbelang Amsterdam.

 

Het woord blind komt in de literatuur, in mythes en in het gewone dagelijks leven nogal eens voor. Denk aan Oedipus die zijn vader om het leven bracht en zichzelf de ogen uitstak, omdat hij verliefd was op zijn moeder. Ook de mythe van Teiresias liegt er niet om: Athene maakte hem in een flits blind, omdat hij haar naakt zag baden. In ruil hiervoor kreeg hij bovennatuurlijke gaven en er op de koop toe nog zeven levens bij.

 

In een spannend boek las ik onlangs de volgende zin: zij keken elkaar aan met een blik die zelfs een blinde nog kon begrijpen. Wat voegt het woord blind hier nu eigenlijk toe? Er had naar mijn idee net zo goed kunnen staan dat zij elkaar aankeken en een en dezelfde gedachte hadden. Soms zijn er opmerkingen waar ik wel bij denk: “Oefff” eventjes tot tien tellen en niet reageren. Het leven is een stuk prettiger wanneer je niet op alle slakken zout legt. Nu wil ik ook weer niet beweren dat dit altijd lukt. Het is in ieder geval een goed voornemen, zo aan het begin van het nieuwe jaar.

 

“Hier kan een blind paard nog geen schade aanrichten” kan ik over het algemeen nog net verdragen. Wanneer mijn man in volle vervoering naar een voetbalwedstrijd op tv kijkt, wil hij nog weleens luidkeels uitroepen:”Ooooooh op de paal! Een blinde zou hem er nog in geschopt hebben”. Ik wil dan nog weleens kuchen, maar hij is dan zo in de ban van het spel dat ik het er maar bij laat. Waarom zou ieder ander dit mogen roepen en hij niet, denk ik dan maar.

 

Het woord blind wordt redelijk vaak gebruikt als metafoor voor het niet door hebben van de wereld om je heen. Natuurlijk mis ik dingen in de wereld om mij heen. Soms schieten mensen in de lach en weet ik niet waarom. Dit later uitgelegd krijgen, is toch altijd minder hilarisch. Het zij zo, daar kan niemand iets aan doen. Ik heb toch niet het gevoel dat ik de hele dag door van alles mis. Ik ben er aan gewend en soms pik ik weer andere signalen op die zienden ontgaan en toch wel veel informatie geven. Zoals het horen wanneer iemand hoofdpijn heeft of heel erg moe is of probeert een geheimpje voor zich te houden.

 

De allerergste opmerking vind ik wanneer er gevraagd wordt: “Ben je nou zo blind?” Het woord blind is hier dus een synoniem voor stom! Het allerleukste is de vraag of ik blind kan typen! In blind en vol vertrouwen ga ik het nieuwe jaar tegemoet. Ik wens u allen een heel mooi jaar toe. 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

 

Deel dit artikel