27 november 2019

Kamervragen over Wmo-beleid Amsterdam

In december 2018 wonnen we het proefproces over het Wmo-beleid in Amsterdam dat we met Matthijs Vermaat van ‘Van der Woude de Graaf Advocaten’ hadden aangespannen. De rechter oordeelde toen dat het beleid de rechtspositie van Amsterdammers aantastte. Ondanks deze gevoelige tik op de vingers, weigert de gemeente haar beleid aan te passen. Na de publicatie van een artikel in Het Parool hierover, heeft de CDA-fractie in de Tweede Kamer zelfs Kamervragen gesteld.

 

Indiceren mét tijdseenheid

Het proefproces ging over de manier waarop de gemeente de Hulp bij het huishouden (Hbh) vaststelt. De gemeente geeft in een besluit niet aan op hoeveel uren en minuten huishoudelijke hulp iemand recht heeft. Hierdoor weten Amsterdammers niet waar ze aan toe zijn en worden ze in hun rechtspositie aangetast.

 

De gemeente is tegen deze uitspraak niet in hoger beroep gegaan. Zoals iedereen had de gemeente de uitspraak moeten respecteren en het beleid voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moeten aanpassen. De gemeente is dat vooralsnog niet van plan en wacht nu op een wetswijziging van de minister. Dit kan nog maanden tot jaren duren. Als deze wetswijziging ook daadwerkelijk al al komt.

 

Niet wachten op wetswijziging

Wij vinden dat het beleid van de gemeente in overeenstemming moet zijn met de wet. Nu de rechter heeft bepaald dat het voor Amsterdammers duidelijk moet zijn op hoeveel uur huishoudelijke hulp hij of zij recht heeft, zal de gemeente haar beleid moeten aanpassen. Wij zijn blij dat de landelijke politiek dit nu heeft opgepakt en kijken uit naar de reactie van de minister.

 

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Samen met MEE en de instellingen voor maatschappelijke dienstverlening bieden wij onafhankelijke cliëntondersteuning op het gebied van de Wmo. Vanuit deze rol ondersteunen wij bij bezwaar- en beroepsprocedures. Onze dienstverlening kost u niets. Alleen de kosten voor het aangetekend versturen van een brief of de griffierechten – als u bij de rechtbank in beroep gaat - zijn voor eigen rekening.

 

Wilt u meer weten? U kunt ons bereiken via steunpunt@clientenbelangamsterdam.nl of op werkdagen (10.00 - 16.00 uur) op (020)  57 77 999.  

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel