Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 maart 2022

Krachtmoeders helpen in de Indische Buurt

Stichting Life & Style werkt al 9 jaar in de Indische buurt, en is sinds kort lid van onze vereniging. Oprichtster Ouarda el Morabet: “Wij zijn er voor iedereen die zich niet gezien of gehoord voelt. Mensen uit kwetsbare groepen zijn bij ons welkom voor maaltijden, kleding en workshops.”

 

“Het begon ermee dat ik vrouwen uit de buurt ging helpen met gezond eten voor weinig geld”, zegt Ouarda (spreek uit ‘Warda’). “Na een aantal jaar bleek dat de vrouwen die meededen zich steeds meer ontwikkelden. Ze leerden bijvoorbeeld organiseren en voor zichzelf opkomen. Het werk van Life & Style zorgt dus ook voor ‘empowerment’, het krachtiger maken van mensen.”

 

Krachtmoeders

Inmiddels werken verschillende vrouwen van het eerste uur als ‘krachtmoeder’. Ze lopen 3 keer per week door de buurt en luisteren naar wat er leeft bij de buurtbewoners. “Het is niet zo dat je een geel hesje aandoet en dan de straat op gaat”, zegt Ouarda.

Life and Style maart 2022.jpg

“De krachtmoeders hebben diverse trainingen gehad, zoals weerbaarheidstraining, EHBO-training en positieve vaardigheden. Ze zijn vertrouwenspersonen, en wonen zelf ook in de buurt. Alle informatie die ze krijgen, moet bij hen blijven.”

 

Tussenpersoon

Als de krachtmoeders mensen tegenkomen met problemen, proberen ze de juiste persoon te vinden om ze verder te helpen. Ouarda zegt daarover: “Onze doelgroep is vaak niet zo taalvaardig. We nemen de tijd om naar de mensen te luisteren, en krijgen daardoor een goed beeld van de situatie.

 

Voor ons zijn cliënten geen nummertje, daardoor voelen ze zich gehoord. Door ons grote netwerk kunnen we mensen doorverwijzen naar de juiste instantie, zoals bijvoorbeeld een buurtteam. Sinds we lid zijn van Cliëntenbelang, hebben we nu ook een direct lijntje met hun cliëntondersteuners.”

 

“Om meer bekendheid te krijgen, hebben we onze Facebook-groep ‘openbaar gemaakt’, zodat iedereen erop kan kijken. We plaatsen daar vaak foto’s, zodat duidelijk is wat we doen. De buurt waardeert ons erg, ook de gemeente.

 

Maar financieel heeft die waardering lang niets opgeleverd. Dat is nu gelukkig veranderd, want er zijn inmiddels een paar buurtbanen, en sommige dames krijgen een vrijwilligersvergoeding.”

 

Vechten voor waarde

Indische Buurt TV filmde voor hun docu 'Vechten voor waarde' 4 gesprekken rond Life &Style. De initiatiefnemer (Ouarda el Morabet), gebiedsmakelaar, teamleider participatie en de welzijnsdirecteur praten openhartig over (de grenzen van) informeel wijkprofessional zijn. Wanneer ben je dat? Draait dat om diploma's? Om hoe groot je achterban is? Om 24/7 bereikbaar zijn? 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Life & Style

Met de komst van de coronapandemie heeft de stichting haar activiteiten langzamerhand uitgebreid. Zo’n 25 vrouwen zorgen ervoor dat er elke dag een gratis maaltijd is voor dak- en thuislozen op het Ambonplein 63. Inmiddels is er ook een weggeefwinkel. Hiervoor is de stichting op zoek naar een andere locatie, want de winkel kan nu maar een keer per week open zijn.

 

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Life & Style.