30 maart 2015
Kwaliteit dagbesteding onder druk door bezuinigingen
Zorgaanbieders moeten 12% bezuinigen op dagbesteding, en toch alle cliënten dagbesteding blijven bieden. Bovendien is hun budget voor dit jaar gebaseerd op te lage aantallen deelnemers. Dat het een zeer lastige opgave is om de kwaliteit op peil te houden moge duidelijk zijn. Wij krijgen alarmerende signalen binnen, onder meer van mantelzorgers van dementerenden. De gemeente Amsterdam wil pas met extra geld over de brug komen als de zorgaanbieders goed onderbouwd kunnen aangeven tot welke problemen het geldtekort leidt. De bal ligt nu bij hen.
Minder kwaliteit
Mantelzorgers zijn bezorgd dat de dagbesteding aan kwaliteit verliest. In enkele ontmoetingscentra voor ouderen zijn deskundige medewerkers op HBO-niveau wegbezuinigd. Deze centra zetten nu vrijwilligers in die de dagelijkse begeleiding moeten doen.
De kwaliteit van de dagbesteding is dan afhankelijk van de kennis en kunde van de vrijwilligers. Ervaren medewerkers moeten de vrijwilligers aansturen, en kunnen hierdoor minder aandacht besteden aan de cliënten zelf.
Situatie nijpend
Bij dagbesteding voor dementerenden is het gebrek aan deskundig personeel inmiddels nijpend. Juist professionals met kennis over dementie kunnen de dagbesteding goed laten aansluiten bij de behoeften van de individuele deelnemers.
Dit is van belang voor hun sociale en emotionele welbevinden, en voor het blijven oefenen van vaardigheden. Hoogleraar Rose Marie Droës, gespecialiseerd in dementiezorg, bevestigt dat deskundige begeleiding bij dagbesteding ervoor zorgt dat mensen met dementie minder snel achteruit gaan.
Noodfonds Zorg en Werk
Extra geld om deze knelpunten op te lossen, zou moeten komen uit het Noodfonds Zorg en Werk. Dit heeft de gemeente ingesteld om onvoorziene knelpunten op te vangen die het gevolg zijn van de decentralisaties. In het fonds zit veel Wmo-geld dat de afgelopen jaren is bespaard op de Hulp bij het Huishouden.
Wij hebben de raadcommissie Zorg gevraagd of zorgaanbieders een beroep op dit fonds kunnen doen, zodat zij personeel kunnen behouden, en kunnen garanderen dat de kwaliteit van de dagbesteding op peil blijft.
Doorverwijzen nieuwe cliënten niet goed
Andere problemen met de dagbesteding hebben te maken met de reorganisatie in de zorg. Sinds 1 januari jl. moeten de wijkzorgteams nieuwe cliënten die dagbesteding nodig hebben doorverwijzen. Dit verloopt nog niet goed.
Omdat organisaties nog volop bezig zijn met het opstarten van de nieuwe wijkzorgteams, moeten cliënten lang wachten op hun doorverwijzing. Het is daarom van groot belang dat de wijkzorgteams snel beter functioneren.