Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

30 januari 2014

Langdurige GGZ toch niet naar zorgverzekeraars

De langdurige zorg voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking wordt ondergebracht in de nieuwe Wet Langdurige Zorg, de opvolger van de AWBZ. De langdurige GGZ daarentegen zou volgens het kabinet worden overgeheveld naar de Zorgverzekeringwet. Dit vreemde onderscheid binnen de langdurige zorg is gelukkig op 21 januari jl. in de Tweede Kamer ongedaan gemaakt door een motie van CDA en D66. De motie is unaniem aangenomen. De Kamer heeft het kabinet gevraagd om haar voorstel uit te werken en haar daarover vóór 1 maart 2014 te informeren.

Mede dankzij een maandenlange lobby van onder meer het Landelijk Platform GGZ wordt nu geen onderscheid meer gemaakt tussen lichamelijke of geestelijke klachten. Mensen met psychiatrische problemen worden niet langer op voorhand uitgesloten van de Wet Langdurige Zorg.

Situatie in Amsterdam

In Amsterdam gaat het om 6.760 volwassen GGZ-cliënten met een indicatie voor AWBZ-zorg.* Cliëntenbelang Amsterdam is erg blij voor deze cliënten, omdat het recht op kwalitatief goede zorg is verankerd in de AWBZ/Wet Langdurige Zorg.

Dit zou niet het geval geweest zijn bij de  zorgverzekeraars, die commerciële uitgangspunten hebben. Door het aannemen van de motie is veel onrust en onzekerheid voorkomen.

* (bron: CIZ, juli 2013)  

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel