Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

9 juli 2018

Mantelzorg en diversiteit - wees nieuwsgierig naar elkaar

Op 19 juni vond de bijeenkomst ‘Mantelzorg en diversiteit – Over grenzen heen’ plaats. Ons Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) wilde hiermee mantelzorgers met verschillende achtergronden met elkaar in contact brengen om ook de overeenkomsten te zien. De bijeenkomst werd geleid door psycholoog Gee de Wilde. Onder de aanwezigen bevonden zich vertegenwoordigers van onder andere de gemeente, het Multicultureel Forum, de Wmo Adviesraad, Humanitas, Combiwel, en Ouderen in de wijk. 

 

Meer aandacht voor mantelzorgbeleid

‘Wees nieuwsgierig naar elkaar’, met deze oproep opende de voorzitter van het PMA Agnes Domanska de bijeenkomst. Deze nieuwsgierigheid is nodig om persoonlijke verhalen te kunnen horen en er achter te komen dat mantelzorgers met een andere culturele achtergrond toch ook veel met elkaar gemeen hebben. Directeur van Cliëntenbelang Amsterdam Deborah Lauria zegde in haar welkomstwoord toe om nog meer aandacht te vragen voor mantelzorg bij de gemeente en betrokken organisaties en instellingen.  

 

Zelfde ondersteungsvragen

De aanwezigen konden na deze introductie in gesprek met de projectcoördinator Informele Zorg, Vrijwilligers en de Mantelzorg Centrale Almere (VMCA). Zelf al 20 jaar mantelzorger. Wat duidelijk naar voren kwam, was dat er vaak over cultuurverschillen wordt gepraat. In de praktijk blijkt echter maar al te vaak dat (ondersteunings)vragen vergelijkbaar zijn. Belangrijk is om bij iedere mantelzorger na te gaan, wat in zijn of haar situatie helpt.

 

Diverse rollen

Zorgen voor iemand kan vanuit diverse rollen: als mantelzorger, vrijwilliger of buur. Hoe we deze zorg noemen, hangt af van verschillende factoren:

  • Mantelzorg is onbetaalde, langdurige en intensieve zorg voor iemand uit je directe omgeving met een beperking, ziekte, of verslaving. De zorg komt meestal op je pad, je kiest er niet voor.
  • Gebruikelijke zorg is gangbare, dagelijkse zorg en/of opvoeding binnen een gezin. 
  • Vrijwillige inzet is (tijdelijke) hulp die je als vrijwilliger biedt, zonder dat je met iemand een sociale of familieband hebt. Je bent al dan niet verbonden aan een organisatie.
  • Burenhulp is de hulp aan een buurman of buurvrouw. Is er sprake van een hechte band, dan kan deze hulp overgaan in mantelzorg.

 

Nee zeggen mag

Eén van de genodigden vertelde haar persoonlijke verhaal. Als kind altijd heel lief, ze huilde veel en bleef onzichtbaar voor haar omgeving. Pas als volwassene kwam zij erachter hoe chronisch de chaos thuis was. Ze heeft niet voor haar familie kunnen zorgen, omdat ze er anders zelf aan onder door zou gaan. Later had ze veel baat in de KOPP-groep voor kinderen van ouders met psychische problemen. Praten met anderen hielp, ze was niet de enige, voelde zich minder geïsoleerd.

 

Zij werkt nu als familie-ervaringsdeskundige bij een grote instelling en is vastbesloten om familie meer onder de aandacht te krijgen. 'Maar je moet als naaste ook ‘nee’ kunnen zeggen, want het is nooit genoeg.' En soms zijn de verhoudingen binnen het gezin of tussen vrienden zodanig, dat mantelzorgen door een bekende niet kan. En dan mag iemand voor zichzelf kiezen. 

 

Je doet het gewoon

Dat in Amsterdam hulp en ondersteuning voor mantelzorgers niet altijd goed gevonden wordt, kwam naar voren uit het verhaal van het gezin met gehandicapte vader. Dat wacht al 7 jaar op een aangepaste woning. Een onhoudbare situatie voor het gezin, en vooral voor de mantelzorger. Nog een aantal verhalen passeerden de revue. Zoals dat van een Amsterdammer die al jaren voor iemand in Rotterdam zorgt. En dat van de moeder die mantelzorger voor haar twee kinderen en haar partner is.

 

Dat haar zoon met ADHD en Autisme uit huis geplaatst moest worden doet pijn, maar het kon niet anders. In de zorg om haar naasten voelt zij zich alleen. De mantelzorgers in de zaal reageerden hier op en vertelden hoeveel tijd en energie het mantelzorgen kost. Allen vinden het normaal dat je voor anderen zorgt. Het is zwaar, maar de meesten doen het gewoon. Want het is nodig.

 

Vertel wat je nodig hebt

De gemeente doet van alles voor mantelzorgers, maar we zijn er nog niet. Te veel bureaucratie, onduidelijkheid waar je moet aankloppen met je vragen en huisartsen en organisaties weten onvoldoende hoe ze mantelzorgers kunnen ondersteunen en adviseren. Laura van Tamelen (beleidsadviseur bij de Gemeente Amsterdam) was onder de indruk van de verhalen en gaf aan dat het belangrijk is dat mantelzorgers open blijven staan voor hulp voor henzelf: 'Blijf vertellen wat je nodig hebt.'

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Malène Duijst (coördinatie Platform Mantelzorg Amsterdam) op 
(020) 75 25 162 of via ​​​​​​​m.duijst@clientenbelangamsterdam.nl.

icoon30-medewerker-linkedin.png icoon30-medewerker-twitter.png

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel