Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

12 december 2023

Mantelzorg is heel vaak meer dan even de hond uitlaten

Dat 10% van de mantelzorgers hun taak als te zwaar beschouwt, is alarmerend en niet iets om tevreden bij achterover te leunen. Als er een kans van 1 op 10 is om bijvoorbeeld kanker te krijgen, accepteren we dat toch ook niet? Waarom bij mantelzorgers wel? Het artikel 'Laat u niet gek maken: er zijn meer dan genoeg mantelzorgers' in De Volkskrant van 12 december stelt dat er geen probleem rond mantelzorg is. Wij vinden dat er zo te makkelijk wordt gedaan over hoe zwaar mantelzorgen vaak is. De verhalen van Amsterdamse mantelzorgers die wij al jaren daarover horen, bevestigen dat.

 

Het ‘enorme reservoir aan babyboomers’ waarover Rudi Westendorp (oud-hoogleraar ouderengeneeskunde in Nederland en Denemarken) in het artikel spreekt, wordt natuurlijk in de praktijk allang aangeboord. Daaronder zitten dus mensen tussen die omvallen. 10% van hen is bekend bij hulpverleners, maar dat aantal is in de praktijk waarschijnlijk hoger.

 

Het gaat om mensen die hun partner verzorgen totdat ze zelf omvallen en dus allebei hulp nodig hebben. Niet voor niets zijn er – gelukkig –opvangplekken voor mantelzorgers die dan even kunnen bijkomen, omdat er voor hen geen vrije dag bestaat. Het aantal opvangplekken zou best uitgebreid kunnen worden.

 

Niet ‘even’ de hond uitlaten

Wij snappen niet goed welke boodschap het artikel wil afgeven. Het lijkt een louter statistische weergave van de werkelijkheid, waarbij het compleet voorbijgaat aan de dynamiek en veelzijdigheid van mantelzorg. Mantelzorg gaat niet om ‘even’ een keer de hond uitlaten, kinderen ophalen of boodschappen doen.

 

Maar ook over hele intieme persoonlijke verzorging, waarbij je niet zomaar je buren vraagt om je bijvoorbeeld schone onderkleding aan te trekken. Door mantelzorg zo smal te maken, komt het op ons over dat we mantelzorg totaal niet serieus hoeven te nemen. Integendeel: mantelzorg is juist heel kostbaar en moeten we koesteren en vooral niet afdoen als zeuren.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Interview op NPO Radio 1

Bestuurder van MantelzorgNL Esther Hendriks was op 12 december met oud-hoogleraar Westendorp te gast bij 'Dit is de Dag' op NPO Radio 1 om uit te leggen wat mantelzorg(en) betekent. Klik hier om het interview terug te luisteren.