Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

7 november 2016

Mantelzorgbijeenkomst `Ik wil niet bereikt, maar gezien worden`

Op 11 oktober organiseerde het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) een bijeenkomst met de veelzeggende titel `Ik wil niet bereikt, maar gezien worden`. Uit de grote opkomst bleek dat het programma veel mensen aansprak. Voor het programmaonderdeel ‘pareltjes in de buurten’ bleken er meer aanmeldingen te zijn dan verwacht.

Na een kort welkomstwoord van gespreksleider Iris van der Reijden, hield Rick Kwekkeboom (lector Community Care aan de HvA) haar presentatie ‘Met kennis beleid maken’.

Er is veel kennis, maar die wordt vaak niet doorvertaald naar de MBO- en HBO-opleidingen. Op sommige gebieden is er juist te weinig kennis, zoals over de behoeften van de verschillende soorten mantelzorgers. 

Effectieve mantelzorgondersteuning

Daarna volgde een interview met Angelien Horn (voorzitter van het PMA) over het onderzoek van de Amsterdamse Rekenkamer naar de effectiviteit van mantelzorgondersteuning. De Rekenkamer gaf als advies dat er één beleidsstuk zou moeten komen over de uitgangspunten van het mantelzorgbeleid.

Het PMA is teleurgesteld dat deze aanbeveling nog niet is overgenomen door de gemeente, maar toont zich zeer strijdbaar om dit alsnog voor elkaar te krijgen. 

Pareltjes uit de stadsdelen

Uitsmijter was het interview met Nevin Özütok, dagelijks bestuurder van stadsdeel Oost. Uit haar woorden kwam duidelijk de grote waardering voor mantelzorgers naar voren. Die blijkt onder andere uit de vele ‘pareltjes’ in dat stadsdeel, zoals het nieuwe initiatief ‘burgerjury mantelzorgmiddelen’.

Een commissie van bewoners uit alle delen van Oost - de meesten zijn zelf mantelzorger - zal mogen beslissen naar welke bewonersinitiatieven die mantelzorgers op buurtniveau ondersteunen, geld van het stadsdeel gaat.

Een ander pareltje komt uit Nieuw-West en Noord: MySchoolCoachzz. Binnen dit project krijgen jonge mantelzorgers ondersteuning van ervaringsdeskundige leeftijdsgenoten bij hun opleiding of het kiezen ervan. De peercoaches krijgen tevoren een training van het centrum voor mantelzorg Markant.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel