Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

26 maart 2020

Mantelzorger te weinig zichtbaar in plannen Buurtteams

De mantelzorger ontbreekt helaas op veel plaatsen in het uitvoeringsdocument Buurtteams. Dat stelt ons Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) in een brief aan Hilde Reints, directeur Zorg van de gemeente Amsterdam.

 

De opstellers van de brief - naast het PMA ook de welzijnsorganisatie Alliantie West - vragen haar het belang van de samenwerking met mantelzorgers duidelijker te benoemen in het uitvoeringsdocument.

 

Serieus aandacht voor mantelzorgers

Malene Duijst (coördinator van het PMA) licht toe: “We zijn er niet gelukkig mee dat mantelzorgers en vrijwilligers in één adem worden genoemd in het document. Ze vallen allebei onder het kopje ‘Informele zorg’; zorg die onbetaald is.

 

Maar ze verschillen wezenlijk van elkaar. Mantelzorgers geven zorg niet vanuit een keuze, maar vanuit een emotionele band. Het overkomt mensen, ze kunnen er niet zomaar mee stoppen. Wij willen dat de mantelzorgers als ervaringsdeskundige worden gezien die serieus aandacht verdienen voor hun bijdrage.”

 

Adviezen

De opstellers van de brief vragen met name aandacht voor de volgende onderwerpen:

  •  Betrek mantelzorgers bij het ondersteuningsplan van de cliënt.
  •  Investeer in het werken vanuit de driehoek 'cliënt, netwerk en beroepskracht'.
  • Stimuleer de inzet van het eigen netwerk, maar houd rekening met de  belastbaarheid van de mantelzorgers.


Overigens staan ook projectleiders van de Allianties in andere stadsdelen achter deze adviezen. Hopelijk sluiten deze zich binnenkort aan bij de brief.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel