Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

26 oktober 2021

Mantelzorgregeling voor vervoerskosten moet inclusiever worden

Mantelzorgers die met het OV reizen krijgen sinds dit jaar een vergoeding van de gemeente voor gemaakte reiskosten. José Zwaneveld maakt niet gebruik van het OV, maar van het Aanvullend OV om naar haar moeder met Alzheimer te gaan. Ze kwam in eerste instantie niet voor een vergoeding in aanmerking. Nadat ze hierover bij de gemeente aanklopte kreeg ze de vergoeding uiteindelijk alsnog. José: “Zo’n regeling hoort inclusief te zijn."

 

De regeling voor financiële tegemoetkoming is een proef van de gemeente, die alleen van toepassing is op OV-gebruik. José: “Ik ben vanaf februari bezig geweest om de vergoeding te krijgen. Het gaat om 20 euro per maand. Uiteindelijk is eind juli een bedrag met terugwerkende kracht op mijn rekening gestort.”

 

Tekst gaat verder na de foto

Jose Zwaneveld.JPGfoto: José Zwaneveld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitzondering

José is blij dat de gemeente haar verzoek serieus heeft genomen. “De gemeente had kennelijk niet bedacht dat een mantelzorger fysieke problemen kan hebben en daardoor alleen met het Aanvullend Openbaar Vervoer kan reizen.” José is nu in de regeling opgenomen als uitzondering. In februari wordt de proef geëvalueerd. “Ik neem aan dat de regeling dan aangepast gaat worden."


De voorzitter van Platform Mantelzorg Amsterdam, Jentiena Clement, is blij dat José gelijk heeft gekregen. “Het lijkt ons niet meer dan terecht dat mantelzorgers die met het AOV reizen ook deze vergoeding krijgen.”

 

VN-verdrag Handicap

José heeft het VN-verdrag Handicap aan haar zijde. In een brief aan de gemeente schreef ze: ‘Ik wijs u erop dat het recht op mobiliteit beschreven staat in artikel 20 van het VN-verdrag Handicap. In lid b van artikel 20 staat dat je dan toegang moet hebben tot die hulpmiddelen. De overheid moet zorgen dat die hulpmiddelen jou ter beschikking staan tegen een betaalbare prijs.’

 

Mantelzorger met huishoudelijke hulp

Een kennis vroeg ooit aan José: ‘Hoe kun je nou mantelzorger zijn, je hebt toch zelf hulp in de huishouding?’ "Jazeker maak ik gebruik van Wmo-voorzieningen. Maar dat wil toch niet zeggen dat ik zelf geen mantelzorger kan zijn voor mijn moeder die Alzheimer heeft? Een mantelzorger kan heel wat meer taken uitvoeren dan alleen de vloer dweilen of de douche poetsen.”

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

Reiskosten mantelzorgers

Bent u mantelzorger, dan kunt u van de gemeente een vergoeding krijgen voor uw reiskosten. Lees hier meer over de OV-vergoeding voor mantelzorgers.
 

Reist u met het AOV naar degene die u mantelzorg verleent en komt u er niet uit met de gemeente? Neem dan contact op met onze onafhankelijke cliëntondersteuners. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer (020) 57 77 999. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook: steunpunt@clientenbelangamsterdam.nl.