Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

31 augustus 2016

Meeleesgroep zorgt voor begrijpelijke Wmo-folders en Pgb-plan

De eerste versies van de folders van de gemeente over de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen, ambulante ondersteuning en het Persoonsgebonden budget (Pgb) hebben we van commentaar voorzien. Een meeleesgroep, bestaande uit ervaringsdeskundigen uit onze achterban en twee van onze beleidsmedewerkers, hebben de folders beoordeeld op begrijpelijkheid. De gemeente heeft enthousiast gebruik gemaakt van onze suggesties om de tekst te verbeteren.

 

We hebben gekeken of de folders logische en nuttige informatie voor de cliënt bieden. De ervaringsdeskundigen vonden het met name van belang dat in iedere folder staat waar je persoonlijk uitleg kunt krijgen. En altijd dat cliënten de hulp kunnen inschakkelen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. 

 

Niet te veel informatie tegelijk

Een heldere, leesbare folder moet eenvoudig zijn geschreven, zonder beleidstaal. En lezers willen voldoende informatie in een folder vinden, maar veel informatie tegelijk kan overweldigend zijn.Zo vonden wij de folder over het Pgb veel te lang. We hebben de gemeente daarom aangeraden twee aparte folders te maken.

 

Daarom ligt er nu een aparte folder voor mensen die een Pgb willen aanvragen voor dagbesteding, Hulp bij het huishouden en ambulante ondersteuning, en één voor mensen die informatie willen over een Pgb voor een hulpmiddel of woningaanpassing. De aanvraag en procedures voor de eerste Pgb zijn namelijk heel anders dan die voor de tweede. In de praktijk hebben mensen meestal behoefte aan één van beiden. 

 

Pgb-plan verbeterd

Mensen die bij de gemeente een Pgb willen aanvragen (Wmo en Jeugdwet) moeten een Pgb-plan invullen. De formulieren voor het Pgb-plan zijn in 2015 opgesteld. Er is nu ruim een jaar mee gewerkt. We hebben reacties van ervaringsdeskundigen verzameld en een aantal belangrijke suggesties voor verbetering besproken. Ook deze verwelkomde de gemeente. Het vernieuwde plan zal naar verwachting binnenkort in gebruik genomen worden.

 

Coördinator communicatie

In totaal hebben we dit jaar acht folders over Wmo-onderwerpen helpen verbeteren, waaronder folders over het aanvragen van ondersteuning, cliëntondersteuning, Hulp bij het huishouden en mentorschap. Sinds de gemeente een coördinator heeft voor de communicatie over alle Wmo-onderwerpen verloopt de samenwerking naar volle tevredenheid.

 

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fatima Ouariachi

(beleidsmedewerker Wet maatschappelijke ondersteuning) op 06 13 76 41 40 of via

f.ouariachi@clientenbelangamsterdam.nl

icoon30-medewerker-linkedin.png

Deel dit artikel