Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

30 november 2013

Meer betaalbare en geschikte huizen voor ouderen

Op 27 november jl. heeft de Amsterdamse gemeenteraad het CDA-initiatiefvoorstel met een aantal voorstellen voor meer betaalbare en geschikte ouderenhuisvesting aangenomen. Cliëntenbelang Amsterdam is ingenomen met dit besluit. Al jaren wijzen wij erop dat er onvoldoende geschikte woningen voor ouderen binnen de ring zijn.

Ouderen verhuizen niet graag en blijven steeds langer zelfstandig wonen. De meesten willen dat zelf, soms komt het ook door de maatregelen genomen in het kader van scheiden wonen en zorg. Als de eigen woning dan niet meer voldoet en ouderen moeten naar een andere woning omzien, willen ze  het liefst  wel in de eigen buurt blijven wonen.

Er moeten dan voldoende woningen beschikbaar zijn. Terwijl de extramuralisering leidt tot een groter beroep op zelfstandige huisvesting, waardoor nog meer woningen nodig zijn. De maatregelen die het CDA voorstelt en die grotendeels door de gemeenteraad overgenomen zijn, moeten meer ouderenwoningen opleveren. Enkele voorbeelden:

  • Woningcorporaties moeten zich houden aan de afspraken.
  • STIFO-gelden kunnen gebruikt worden voor ouderenhuisvesting.
  • Indien mogelijk verzorgingshuizen die leeg komen te staan behouden voor ouderen, indien dat mogelijk is.

CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari-Jansen: “Voor ouderen is het heel belangrijk om thuis te kunnen blijven wonen. Er komen steeds meer ouderen in de stad, maar door de bezuinigingen sluiten verzorgingstehuizen. Dat schreeuwt om oplossingen, en het aannemen van dit voorstel is een belangrijk begin. Dit zijn wel de mensen die Amsterdam groot hebben gemaakt. Wij moeten er dan ook voor hen zijn. Als ouderen langer thuis blijven wonen, bespaart dat de gemeenschap ook veel geld. Maar dan moet de gemeente dat wel helpen mogelijk te maken.” 

Klik hier om het initiatiefvoorstel te downloaden. 

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel