Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 mei 2014

Mei column

`Het leventruitje` door Riet, vrijwilligster bij Cliëntenbelang Amsterdam.

‘Het leven is niet moeilijk, maar wel ingewikkeld’ staat er op een blinde muur in mijn vorige buurt. Het leven is altijd weer een inspiratiebron voor kunstenaars. Zo heeft Edith, een blinde vrouw die rolstoelafhankelijk is en altijd veel pijn heeft, een patroon voor een truitje gemaakt.

Zij heeft haar ontwerp ‘Het Leven’ genoemd. Aan de zijkant golfjes die het kabbelend bestaan voorstellen en midden op de panden veel kabels die alle kanten op kronkelen. Naar elkaar toe, van elkaar af en elkaar kruisen. Zoals u wellicht al begrijpt de kronkelingen van het leven.

Deze symboliek raakt mij extra, omdat er ook voor mij persoonlijke omstandigheden zijn die moeilijk zijn en even niet lijken op de golfjes aan de zijkant van het truitje. Ik ben niet creatief genoeg om zoiets te ontwerpen. Wel heb ik van huis uit meegekregen dat de breipatronen zich aanpassen aan de ingewikkeldheid van het leven.

Hoe moeilijker het patroon, hoe meer je erop moet concentreren. Het is een manier om even de pijn van wat dan ook te verzachten. Met dit zelfde doel voor ogen ben ik afgelopen week naar een ‘pepdag’ geweest. Ik trok fleurige kleren aan, maar desondanks voelde ik mij moe en een oude dweil!

Aan het eind van de dag was ik nog steeds moe, maar de staat van de oude dweil was gelukkig verdwenen. Een heerlijke verwendag. Acht visueel gehandicapte vrouwen, een visagiste en een styliste. Make-up gebruik ik eigenlijk nooit, op een lippenstift na. Ik leerde met trucjes hoe ik mijn ogen mooi kon opmaken.

Ik hoorde voor het eerst van mijn leven dat ik een V figuur heb. Nooit eerder over nagedacht, nooit geweten dat mijn schouders iets breder zijn dan mijn heupen. Nooit eerder belangrijk nieuws gevonden trouwens. Dat ik zowel een zomer- als een wintertype ben, was een nieuwtje van groter belang!

Ik kreeg een prachtig pasje mee met de kleuren die mij goed staan en ik voel mij nu weer een dubbeltje meer waard en probeer het zomertype in mij even wat meer aan bod te laten komen. Kortom, het is de hoogste tijd om aan het leventruitje van Edith te gaan beginnen en dan maar met veel geduld op naar de periode dat ik weer aan de golfjes van het truitje toe ben.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel