Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

21 mei 2012

Mei column

`Hond in een tasje` door Riet, vrijwilliger bij Cliëntenbelang Amsterdam.

 

Zo maar een taxi nemen is er niet bij voor de vijf tot zeshonderd gebruikers van geleidehonden in Nederland. Ook al gaat het vaak goed, toch moet je er altijd rekening mee houden dat er chauffeurs zijn die gewoon weigeren ook je hond mee te nemen. De reden; ze vinden het gewoon vies of ze zijn bang. Zo kunnen chauffeurs met een islamitische achtergrond die de rit bijvoorbeeld weigeren, omdat honden onrein zouden zijn.

 

Ondanks dat ik ieders mening respecteer, wil ik niet altijd maar weer de strijd hoeven aangaan. De hulp of geleidehond is nu eenmaal niet alleen voor de gezelligheid, maar is gewoon noodzakelijk om van A naar B te gaan. Er zijn blinde mensen die om genoemde redenen de hond dan maar thuis laten.

 

Ik vind dat taxibedrijven dienen te weten welke chauffeurs absoluut geen hond mee willen of kunnen nemen. Zij kunnen er vervolgens voor zorgen dat deze mensen ook die ritten niet krijgen. Op deze manier wordt niemand in verlegenheid gebracht. Het is niet iedereen gegeven om altijd maar weer assertief te zijn.

 

Ik laat mij niet zo gemakkelijk van de sokken praten en ben ooit een keer heel fel de strijd aangegaan met iemand die mij niet naar het ziekenhuis wilde brengen vanwege mijn onreine hond. Uiteindelijk won ik de strijd, maar het werd een nare rit en ik was een paar dagen behoorlijk van slag. Een vriendin pakt het op meer dan ludieke wijze aan. Ook zij werd met haar geleidehond geweigerd.

 

Toen zij protesteerde zei de chauffeur dat alleen honden in tasjes meegenomen werden. Mijn vriendin leegde vervolgens haar Albert Heijntas op de achterbank, scheurde twee gaten onder in de tas en plantte daar de voorpoten van haar geleide hond in en sprak de gedenkwaardige woorden: “Zo, hond in een tasje en nu rijden maar!”

 

Ook presteerde zij het om na een weigering demonstratief op de motorkap te gaan zitten; net zo lang tot ze meegenomen werd. Ik bewonder haar, maar het is toch werkelijk te gek voor woorden om altijd maar weer die machtsstrijd aan te moeten gaan. Bovendien is in oktober 2011 een nieuwe taxiwet in werking getreden die gemeenten de mogelijkheid biedt sancties op te leggen.

 

In het Wmo-beleid staat ook steeds vaker in de verordening dat hulp en geleidehonden niet geweigerd mogen worden. Tja, dat is mooi natuurlijk, maar als chauffeurs en mensen die taxiritten boeken dit niet weten, komen we nog niet veel verder. ‘Hoort, zegt het voort’ is mijn advies. Zodat geleidehonden nooit meer in een tasje gestopt hoeven worden! 

 

Deel dit artikel