Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

13 maart 2019

Meldactie toegankelijkheid stembureaus

Op 20 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen. De Rekenkamer Metropool Amsterdam grijpt dit moment aan om onderzoek te doen naar de toegankelijkheid van de Amsterdamse stembureaus. Cliëntenbelang Amsterdam steunt dit initiatief van harte. We roepen u op om – na het stemmen-  de korte digitale enquête in te vullen.

 

Een paar dagen na de verkiezingen verschijnen de eerste resultaten van het onderzoek. Het eindrapport wordt voor het zomerreces aan de gemeenteraad aangeboden.

 

Welke criteria voor toegankelijkheid?

Bart Weggeman, beleidsmedewerker toegankelijkheid bij Cliëntenbelang Amsterdam, is blij met het onderzoek: “Met dit groot opgezette onderzoek krijgen we een veel completer beeld van de situatie. We zijn benieuwd of de rekenkamer kan achterhalen volgens welke criteria de gemeente de toegankelijkheid vaststelt. Zijn dat eigen criteria of worden landelijke richtlijnen gebruikt? We krijgen namelijk wel eens meldingen van rolstoelgebruikers die een als ‘toegankelijk’ aangemerkt stembureau niet inkwamen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

 

Uitgebreid onderzoek

De enquête bestaat uit 5 vragen. De rekenkamer wil weten of u problemen heeft ervaren, bijvoorbeeld omdat u het stembureau niet goed kon bereiken of lastig in het stembureau kon komen. Het onderzoek bestaat niet alleen uit een meldactie. Op de verkiezingsdag bezoekt de rekenkamer zo’n 80 stemlocaties om ter plekke onderzoek te doen. Ook krijgen de voorzitters van alle stembureaus een vragenlijst.

 

Doe mee aan de enquête!

De enquête is online tussen 20 maart en 3 april. Vul hier de enquête in, het liefst zo snel mogelijk na 20 maart.

 

Meer informatie

  • Er is een kaart met alle stembureaus.
  • De gemeente Amsterdam meldt dat het aantal toegankelijke stembureaus dit jaar met 6 % is gestegen. In totaal is volgens de gemeente nu 74% van de stembureaus helemaal toegankelijk, 21 % is beperkt toegankelijk en 5 % is helemaal niet toegankelijk voor mensen met een beperking.
  • Er is voor de eerste keer een  Verkiezingskrant in gewone taal.
  • De gemeente Amsterdam doet mee aan een experiment met audio-ondersteuning, zodat visueel beperkten zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen.

Bart Weggeman

Beleidsmedewerker Sociale en Fysieke Toegankelijkheid

(020) 75 25 151

b.weggeman@clientenbelangamsterdam.nl

icoon30-medewerker-linkedin.png icoon30-medewerker-twitter.png

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

De Rekenkamer Metropool Amsterdam onderzoekt of het stadsbestuur volgens de regels werkt en de afgesproken doelen behaalt. En of het daaraan niet meer geld uitgeeft dan nodig is. Het is de bedoeling dat de onderzoeksrapporten leiden tot debat in raadscommissies en de gemeenteraad. En dat het college van Burgemeester en Wethouders een groot deel van de aanbevelingen overneemt.