Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

28 september 2021

In Memoriam: Dror Cohen Rapoport

Op 23 september overleed Dror Cohen Rapoport. Een gedreven vrijwilliger die zich heeft ingezet voor de toegankelijkheid van Amsterdam voor blinden en slechtzienden. Hij kan gerust ‘mister geleidelijn’ genoemd worden. Het is namelijk mede aan hem te danken dat er op zoveel plekken in de stad geleidelijnen liggen. Met een loep bestudeerde hij tekeningen en o wee als er een geleidelijn of markering ontbrak!

 

Bart Weggeman, beleidsmedewerker bij Cliëntenbelang Amsterdam: “Dror had een enorme kennis van geleidelijnen die hij ook inzette als lid van de Reizigersadviesraad. De aanleg van geleidelijnen bij zebrapaden is in Amsterdam vast beleid geworden, óók over fietspaden heen. Dat is uniek in Nederland.”

 

Iedere vierkante centimeter

dror_cohen_rapoport.jpg(mediaclass-landscape-.2d0bc720e72f7d03ca65aa44863c5e34306fed2d).jpgfoto: Ernie Buts

 

 

Dror kende de stad op zijn duimpje, met name het Amstelstation en omgeving. Daar kende hij iedere vierkante centimeter. Soms werd hij moedeloos omdat zaken blijvend verkeerd gingen. Dan riep hij: 'Ik voel me iemand in de mist!' Maar hij ging onvermoeid voort en het glas bleef halfvol. Dror kreeg het voor elkaar om zijn boosheid over ontoegankelijkheid om te zetten in nuttige acties. Hij was een doorzetter met een groot hart voor anderen waardoor hij soms zichzelf vergat.

 

Oh, daar heb je Dror weer

Dror was iemand met een missie, een gedrevenheid en een energie tot op het laatst toe. Hij sprak regelmatig in bij commissievergaderingen en schreef brieven. Ook nam hij contact op met ambtenaren die zich bezighielden met verkeerslichtinstallaties, dynamische reisinformatie of projecten in de openbare ruimte. Hij bediende wekelijks het GVB met lijstjes van informatiepanelen die het niet deden. Ze zeiden: ‘oh daar heb je Dror weer’. Maar het werd wel meteen hersteld.

 

Video-vergaderen

De afgelopen tijd moesten we noodgedwongen video-vergaderen, met een paar plekken in de vergaderzaal voor wie dat echt niet lukte. Dror had niet bepaald een liefde voor moderne communicatiemiddelen. Heel begrijpelijk als je een ernstige visuele beperking hebt. Zo heeft hij nooit een mobiele telefoon genomen. Hij verbaasde ons doordat hij de laatste vergadering zelf meedeed vanachter zijn computer.

 

Blijf gezond

In juli beëindigde Dror zijn mail aan de projectmedewerker van het vernieuwde Leidseplein: ‘Het gehele gebied is wel opgeknapt, maar de bruikbaarheid van de openbare ruimte is voor hen met een fysieke of visuele beperking niet verbeterd. Graag je reactie. En blijf gezond.’
Helaas is dat laatste Dror zelf niet gegund. Zijn gezondheid ging snel achteruit. Hij had graag nog lang actief willen blijven.

 

In zijn laatste mail aan ons schreef hij: 'Er MOET NOG HEEL WAT GEBEUREN VOORDAT Amsterdam ECHT TOEGANKELIJK IS VOO R AL HAAR INWONERS.'
Dror, rust in vrede. We zullen je enorm missen en we zullen doorgaan met je laatste oproep.

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

Werkzaamheden 
Dror heeft Cliëntenbelang Amsterdam jarenlang formeel vertegenwoordigd in de Reizigersadviesraad.
Daarnaast was hij bekend als vertegenwoordiger van de Oogvereniging en van Onbeperkt Oost. Vaak deed hij mee aan toegankelijkheidsschouwen en bewustwordingsacties.
Hij wist zijn mening over de klantvriendelijkheid van tram-, metro- en busbestuurders op een goede manier in te zetten bij de trainingen voor het rijdend personeel van het GVB.
Ook beoordeelde hij tekeningen van verkeerssituaties voor de Centrale Verkeerscommissie.