25 november 2019

In Memoriam: Els de Ruiter

Tot onze spijt is dinsdag 5 november jl. Els de Ruiter overleden. Els was secretaris van Onbeperkt Oost, de belangenorganisatie van mensen met een beperking in stadsdeel Oost en een van onze lid-organisaties.

 

Els heeft zich ook voor Clientenbelang Amsterdam ingezet. Dat deed ze bij vergaderingen van het cluster stadsdeelgroepen en bij thema- en werkgroep vergaderingen. Els zat ook meerdere keren in de sollicitatiecommissie voor nieuwe medewerkers van ons.

 

Haar meest zichtbare bijdrage leverde ze in 2017. Tijdens de bijeenkomst 'Stad zonder grenzen' in Pakhuis de Zwijger bood ze ons 'Manifest voor een Inclusief Amsterdam' aan aan toenmalig wethouder Zorg Eric van de Burg. Ook presenteerde ze de inhoud van ons Manifest. De bijeenkomst vond plaats in het kader van de Week van de Toegankelijkheid.

 

Lees verder na de foto.

Els de Ruiter tijdens presentatie oktober 2019 uitsnede.jpg

Els met wethouder Van der Burg en de presentator van de avond Jan Troost. (Foto: Ronald Blonk) 

 

Hartelijk en oprecht

Els was een bijzonder mens. Een opgewekte, levenslustige vrouw met een warm hart en een lichaam dat haar beperkte, maar waarover ze niet klaagde. Een mooi mens, hartelijk, oprecht, warm, zachtaardig en intelligent. Ze was breed geïnteresseerd, en vooral bezig om Amsterdam toegankelijker voor iedereen te maken. Daarvoor had ze een ‘politieke antenne’.

 

Ze wist heel goed wat ze wilde, en wist dat met goede argumenten en respect voor haar gesprekspartners naar voren te brengen. Ze was mild en invoelend en door haar levenswijsheid, haar overstijgende blik en medemenselijkheid was het prettig om met haar samen te werken.

 

Een vrije geest

Op 12 november, de dag waarop de gemeente Amsterdam met belangenbehartigers en ervaringsdeskundigen de speerpunten voor de Amsterdamse Inclusie Agenda besprak, was de begrafenis van Els op de begraafplaats De Nieuwe Ooster.  Haar jongste zus typeerde haar treffend met een schijnbare paradox: een vrije geest in een lijf met beperkingen.

 

We wensen haar familie en vrienden en de mensen van Onbeperkt Oost sterkte toe met het verlies. Wij zullen Els heel erg missen. De wijze waarop zij de belangen van mensen met een beperking behartigde, koesteren we als een voorbeeld om Amsterdam inclusiever te maken. Een onbeperkt Amsterdam, waarin ruimte is voor mensen met én zonder beperking.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel