Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

31 oktober 2023

In Memoriam Peter van Gelder

Peter van Gelder

Halverwege oktober kregen we het bericht dat onze trouwe vrijwilliger Peter plotseling in het ziekenhuis was opgenomen en dat het er slecht uit zag. Nog geen week later overleed hij. De afgelopen weken moesten we eerst van de schrik bekomen, voordat we iets over hem op papier konden zetten. 

 

Samen met de voorzitter van ons Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) heb ik hem onlangs nog gesproken, omdat we een bijeenkomst bij de Vereniging Spierziekten zouden voorbereiden. En opeens was het afgelopen en uit. 

 

Peter zat ruimt 15 jaar bij het PMA en was actiegericht. Af en toe ging het hem veel te langzaam, dat belangen behartigen. Hij hield ons altijd bij de les door vragen te stellen en te kijken of het niet sneller kon. Hij had wel wat gezondheidsproblemen en was snel moe, maar toch kwam hij naar de vergaderingen op zijn elektrische fiets.

 

Hij zag uit naar zijn pensioen en daar heeft hij maar zo kort van kunnen genieten. Hij had juist zin om het vrijwilligerswerk op te pakken en er meer mee te doen bij Cliëntenbelang Amsterdam.

 

Als ervaringsdeskundige mantelzorger heeft hij ons altijd gevoed met zijn verhalen en meningen. Verontwaardigd was hij ook. Bijvoorbeeld over het feit dat hij graag wilde verhuizen uit de rolstoelgeschikte woning, omdat zijn zoon was overleden, en dat het zo lang duurde. Dat had hij net voor elkaar met zijn vrouw, ook daar heeft hij maar kort van kunnen genieten.


Het is heel vreemd en onwerkelijk dat Peter niet meer aan zal komen fietsen, zijn hoed zal afzetten en zijn bakkie koffie gelijk even ophalen in de keuken.

 

Peter was een betrokken en felle mantelzorger met het hart op de goede plek. Daarnaast was hij op meer plekken vrijwilliger en schreef hij Skuulertjes, zijn verhalen over de praktijk.

 

Vorig jaar stond er een mooi interview met Peter in het magazine Mantelkracht (najaar 2022, pagina 29 en 30). Daarin staat precies in wat Peter wilde zeggen. Achteraf is het zo fijn dat we dat nog hebben gedaan. 

 

Namens ons allen,

Malène Duijst

Coördinator Platform Mantelzorg Amsterdam

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel