Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 april 2021

Mentoren gezocht voor kwetsbare cliënten

Kwetsbare cliënten kunnen door de rechtbank een mentor toegewezen krijgen. Soms is dat een familielid of kennis. Als dit niet mogelijk is, wordt de hulp van Stichting Mentorschap Amsterdam (SMA) ingeroepen. Deze stichting is een lid-organisatie van Cliëntenbelang Amsterdam en zoekt 100 nieuwe vrijwilligers om meer Amsterdammers te kunnen helpen. Coördinator Ineke van der Wolff: “Mentorschap is niet zomaar vrijwilligerswerk.”

 

Wat maakt mentorschap zo speciaal?

“Mentorschap gaat een stuk verder dan 'maatje' zijn, want je hebt een behoorlijke verantwoordelijkheid. Een mentor moet kunnen beslissen over wezenlijke zorgbelangen, zoals of iemand opgenomen moet worden in een verpleeghuis.

Ik zeg vaak 'Het is niet altijd leuk werk, maar wel heel nuttig.’ Een mentor krijgt soms met onwillige mensen te maken, die de maatregel als dwang ervaren. Dan moet de mentor van achter het raam een gesprek voeren, omdat hij of zij niet mag binnenkomen. Vrijwilligers die graag blije of dankbare gezichten zien, raad ik aan ergens anders te gaan werken, zoals bijvoorbeeld bij de Voedselbank.”

 

Wat doet een mentor zoal?

“Een mentor heeft de rol van regisseur. Een belangrijke vraag is ‘Hoe kan ik kwaliteit van leven van mijn cliënt verbeteren en wie heb ik daarbij nodig?’ Een mentor is zeker geen mantelzorger, maar kan wel iemand zoeken die mantelzorgtaken doet.

Naast de mentor is er meestal ook een bewindvoerder aangesteld, die de financiële zaken regelt. De meeste mentoren gaan een paar keer per maand even langs bij hun cliënt om een vinger aan de pols te houden. Ze spreken dan ook de zorgprofessionals, die weten dat de mentor mandaat heeft om een aantal beslissingen te mogen nemen.”

 

Team Mentorschap v.l.n.r. Carin Verbeek, Kees van Kempen en Ineke van der Wolff. ​​​​​​Tekst gaat verder na de foto.

team Mentorschap Amsterdam.JPG

 

Wat voor type mensen zijn mentor?

“Mentoren hebben de nodige levenservaring en voelen zich verantwoordelijk voor andere Amsterdammers die het wat minder goed hebben. Een grote groep komt uit de zorg. Maar we zouden ook graag mensenverwelkomen uit andere sectoren, zoals het bedrijfsleven.

De meeste mentorschappen zijn redelijk rustig, bijvoorbeeld bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Maar het kan opeens meer tijd gaan kosten, bijvoorbeeld als de gezondheid van de cliënt afneemt. Ik ben zelf ook mentor geweest, en ik zei altijd: ‘Als het leven moeilijk wordt, kom ik om de hoek kijken’.”

 

Lid-organisatie van Cliëntenbelang Amsterdam

“Net als bij Cliëntenbelang Amsterdam staat bij ons de cliënt centraal. Soms moeten we vóór de cliënt praten, maar liever praten we mèt de cliënt: ‘Wat wilt u? Wat kunnen we voor u doen?’
 

We proberen verborgen zorgbelangen te vinden. Zoals die cliënt van mij met suikerziekte. Ik vroeg aan de verzorging of die voor meer beweging kon zorgen. Men ging met haar wandelen en kort daarna kon ze stoppen met de insuline, en de overige medicatie kon ook verlaagd worden. Dat is belangenbehartiging!”

 

Meer informatie of aanmelden

Ook uw kennis en ervaring inzetten op een nuttige manier? Voor meer informatie of aanmelden kunt u mailen naar bureau@mentorschapamsterdam.nl of bellen op 085 - 48 74 085.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

Stichting Mentorschap Amsterdam (SMA)

Een mentor is de wettelijk vertegenwoordiger van een kwetsbaar of wilsonbekwaam persoon, die de rechtbank officieel benoemt. Wilsonbekwame mensen hebben bijvoorbeeld dementie of een verstandelijke beperking. 


SMA besteedt veel tijd om ervoor te zorgen dat de mentor en cliënt bij elkaar passen. Er zijn ook intervisiegroepen om ervaringen te delen. SMA heeft nu ongeveer 110 vrijwilligers die 135 trajecten begeleiden. De stichting wil groeien naar 200 trajecten, omdat er nog veel meer mensen zijn die niet goed voor hun eigen belangen kunnen opkomen.

 

Bekijk ook het filmpje over mentorschap.