Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

15 april 2013

Mogelijk proefproces bezuiniging op verhuiskostenvergoeding

Meer dan 3000 Amsterdammers met een beperking die op zoek zijn naar een geschikte woning worden gedupeerd. De hen reeds toegekende verhuiskostenvergoeding is met ruim 700 euro verlaagd vanwege bezuinigingen op de Wmo. Kan dit zomaar? De gemeentelijke ombudsman en Cliëntenbelang Amsterdam vinden van niet. Gezamenlijk proberen we de gemeente ertoe te bewegen een proefproces over deze zaak te voeren.

 

Is de verlaging van de verhuiskostenvergoeding juridisch houdbaar? Het antwoord op deze vraag is niet alleen van belang voor de betrokken burgers, maar ook voor de gemeente Amsterdam. De bezuinigingsoperatie moet de gemeente ruim 2 miljoen euro gaan opleveren. Het is belangrijk om vooraf te weten of de bezuiniging wel gehaald kan worden, aangezien dit consequenties heeft voor de gemeentelijke begroting.

 

Juridische weg: proefproces

Cliëntenbelang wendde zich tot een vooraanstaande Wmo-advocaat en vroeg om zijn zienswijze. De advocaat meent dat de bezuiniging juridisch gezien niet deugdelijk is uitgevoerd. Wij hopen dat uit een proefproces zal blijken dat de gemeente niet zomaar met terugwerkende kracht een vergoeding kan verlagen die al eerder is toegekend. En dat de gemeente bij een dergelijk besluit te allen tijde een mogelijkheid tot bezwaar moet bieden.

 

Onbillijk en onzorgvuldig

De gemeente redeneert dat de toekenning van de verhuiskostenvergoeding nog geen definitieve beschikking is. De beschikking is pas definitief op het moment van de verhuizing. Op dat moment is het mogelijk om bezwaar te maken. De ombudsman denkt daar anders over. Deze bezuiniging en de gevolgde procedure zijn in strijd met de vereisten van betrouwbaar bestuur en fair play. De gang van zaken is onbillijk en onzorgvuldig. Helaas was de wethouder Zorg niet bereid om de aanbevelingen van de ombudsman op te volgen.

Terug naar het nieuwsoverzicht »

 

Deel dit artikel