Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

28 februari 2013

Mogelijke implementatie van LSP

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) - het hart van de ICT-basisinfrastructuur voor de zorg - regelt de uitwisseling van patiëntinformatie tussen zorginstellingen. Via het Landelijk Schakelpunt kunnen zorgverleners informatie opvragen uit computers van andere zorgverleners. Cliëntenbelang Amsterdam is betrokken bij de mogelijke implementatie van het LSP in Amsterdam.

 

Op dit moment vindt een verkenning plaats naar de mogelijkheden van de aansluiting op het LSP. Naast Cliëntenbelang Amsterdam zijn de Eerste Lijn Amsterdam, het Farmaceutisch Bureau Amsterdam en de Stichting Elektronisch Zorg Dossier Amsterdam hierbij betrokken. Medio maart wordt in een Plan van Aanpak uitgewerkt hoe de aansluiting op het LSP in Amsterdam gerealiseerd zou kunnen worden.  

 

Belangrijke aandachtspunten

Gedurende dit proces zullen wij de komende weken nadrukkelijk aandacht vragen voor een aantal belangrijke punten: 

  • Hoe is de de toestemmingsvraag geregeld? Het is belangrijk om te weten wie je toestemming geeft om je dossier in te zien. Voor de regio Amsterdam zou het gaan om de huisarts, waarnemende huisartsenpost en de apotheek. 
  • De registratie van de toestemming: waar worden de gegevens opgeslagen?
  • Inzage dossier door zorgverleners: welke zorgverlener mag het dossier inzien en voor welke zorgverlener moet apart toestemming worden gegeven?
  •   worden gegeven Zorgvuldige communicatie met cliënten/patiënten over alle aspecten van het LSP.
  • Specifieke doelgroepen, zoals kwetsbare ouderen, mensen met een verstandelijke beperking of GGz - achtergrond, laaggeletterden, blinden en slechtzienden en migranten. Het goed informeren van deze doelgroepen vraagt een extra inspanning en specifieke kennis. 
  • De beveiliging van de dossiers: hoe wordt voorkomen dat onbevoegden een doddiers kunnen inzien?

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herman Klein Tiessink op h.kleinti@clientenbelangamsterdam.nl.

 

Deel dit artikel