Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

23 januari 2024

Muzikaal sociaal verbinder: de Waterlandse Harmonie

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.

 

Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl. We beginnen de uitzending met mededelingen en een actuele agenda.

 

Levendige muziekvereniging

Donderdag 25 januari (14:00 uur) besteedt Radio Signaal aandacht aan de Waterlandse Harmonie, een zeer levendige en creatieve muziekvereniging, die een hele lange en interessante geschiedenis kent.

 

Over het bijzondere dynamische heden, verleden en ook de toekomst van het orkest komen 2 gasten in de uitzending vertellen: dirigent Thomas Geerts en Irene Postma, voorzitter van het bestuur. We hopen op live muziek in de studio!

 

Tekst loopt door na de foto.

Waterlandse Harmonie op strobalen.jpg

Eigen muziekcultuur

De geschiedenis van de 6 muziekverenigingen, eerst nog fanfares, stamt uit de tijd van vóór de grote watersnoodramp (1916) in het gebied boven Amsterdam in de gemeenten Ransdorp, Holysloot, Zuiderwoude en Durgerdam, en Nieuwendam.

 

Uiteindelijk zijn deze gemeenten bij Amsterdam gevoegd, maar is de eigen muziekcultuur blijven bestaan en uitgegroeid; een rijke geschiedenis van verenigingen, muzikaliteit en dorpscohesie. Het werd en wordt allemaal door vrijwilligers gedragen en uitgevoerd. Bovendien was het ter ontspanning in een tijd dat de mensen zich vaak kapot werkten.

 

In de dorpen

De Waterlandse Harmonie is een avontuurlijk orkest, altijd in voor bijzondere projecten. Standaard spelen ze op de hoogtijdagen in de dorpen: de 4 mei herdenking, het Muziekkapellenfestival, Halloween, Sinterklaas en de Kerstnacht.

 

De harmonie heeft grootse plannen voor het 750 jarig bestaan van Amsterdam (2025). Het orkest repeteert wekelijks en is ook een opleidingsorkest, waar beginnende musici leren samenspelen. Leden van de Harmonie kunnen meestal een instrument in bruikleen krijgen.

 

Column

De column 'Ik wil uit de psychiatrie' is van Olga de la Fontaine.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.