Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

23 mei 2022

Naasten van mensen met schizofrenie krijgen minder ondersteuning

Mede door de lobby van Ypsilon werden begin 2000 familievertrouwenspersonen (FVP) aangesteld voor de naasten van mensen met schizofrenie. Ypsilon is een bloeiende vereniging van en voor naasten, die al meer dan 30 jaar bestaat. Vrijwilliger Alice Wesselink: “Sinds dit jaar komen minder naasten in aanmerking voor steun van een familievertrouwenspersoon. Dat vinden we een zorgelijke ontwikkeling, want familieleden zitten vaak met hun handen in het haar.”

 

Alice Wesseling Ypsilon.jpgAlice: "Ook met cliënten die (nog) geen verplichte zorg ontvangen, kan het de verkeerde kant op gaan. Het is zorgelijk dat de naasten van deze cliënten door het aangescherpte beleid van de landelijke stichting Familie Vertrouwenspersonen (FVP) nu in de kou lijken te staan.”

 

Radeloze familieleden

Het probleem is dat cliënten met schizofrenie vaak niet willen dat familie zich met hun behandeling bemoeit. Met als gevolg dat er geen behandeling is, of dat de familie niet weet hoe het echt met de cliënt gaat.

 

Alice: “Tijdens onze inloopspreekuren komen er vaak radeloze familieleden bij ons om hun hart uit te storten. Vanwege de wet op de privacy hebben ze geen toegang tot informatie over hun geliefde. Een FVP kan vaak nog wel informatie krijgen van de hulpverlenende instantie, maar dat is nu dus voor een grote groep naasten weggevallen.”

 

Medicatie afgebouwd

Om een idee te krijgen over welke situaties het gaat, hier 2 voorbeelden. Zoals de zelfstandig wonende volwassen zoon die zijn medicatie heeft afgebouwd en inmiddels geen vaste behandelaar meer heeft. Maar het gaat niet goed. De ouders trekken tevergeefs bij een FVP aan de bel en lijken nergens gehoor te krijgen.

 

Een ander voorbeeld: een jongvolwassen dochter woont thuis en is eerder opgenomen geweest. Ze vertoont weer verward en agressief gedrag. De moeder wil betrokken worden bij eventuele gesprekken met een psychiater. De FVP mag de moeder niet uitgebreid te woord staan of proberen te bemiddelen.

 

Steun Cliëntenbelang Amsterdam 

Alice: “Ypsilon is één van de lidorganisaties van Cliëntenbelang Amsterdam. We zijn blij dat we daar steun hebben gevonden. De regelingen waarover het gaat zijn landelijk, maar Cliëntenbelang Amsterdam zoekt uit of we in de regio invloed kunnen uitoefenen om dit probleem op te lossen.”

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Ypsilon Amsterdam

Ypsilon Amsterdam  is onderdeel van de landelijke vereniging Ypsilon, een vereniging van familieleden en naasten van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose.

Iedere eerste donderdagmiddag van de maand tussen 14.00 - 16.00 uur is er een inloopspreekuur aan de Mauritskade 22C. U kunt zich hiervoor aanmelden via ypsadam@ypsilon-amsterdam.nl.


Ypsilon organiseert ook diverse bijeenkomsten voor lotgenotencontact. Zie de agenda.