Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 juli 2017

Nieuw in Amsterdam: Samen sterk zonder stigma

Stigmatisering is een proces, waarin een groep personen negatief wordt bestempeld, veroordeeld en uitgesloten. Denk aan mensen met psychische problemen of verslavingen of daklozen. Dit voorjaar is in Amsterdam het project ‘Samen sterk zonder stigma’ gestart om stigmatisering tegen te gaan. Het project is een initiatief van vier Amsterdamse organisaties: HVO-Querido, GGZ inGeest, het Groot MO-overleg en Cliëntenbelang Amsterdam. Projectleider Barbera Olthof van Cliëntenbelang Amsterdam wil een stedelijke beweging in gang zetten.
 

Netwerk opzetten

Barbera zoekt samenwerkingsverbanden met allerlei organisaties om een netwerk op te zetten. Het netwerk bestaat uit een vertegenwoordiging van mensen uit de Geestelijke Gezondheidzorg (GGz), Verslavingszorg (VZ) en de Maatschappelijke Opvang (MO). Zowel medewerkers als cliënten, ervaringsdeskundigen, buurtbewoners en professionals. Het doel is om alle Amsterdammers bewust te maken van de gevolgen van stigma. Hieronder drie voorbeelden van mooie samenwerkingsverbanden.

 

Drie HOP-trainers in Amsterdam

‘Honest, open, proud’ is een methode die mensen ondersteunt om de voor- en nadelen van openheid rondom een psychische aandoening te herkennen. Het helpt om je psychische aandoening bespreekbaar te maken in uiteenlopende situaties. Drie ambassadeurs uit Amsterdam hebben een train de trainer- traject gevolgd om de HOP-training te kunnen geven: Roy Straatmans (Arkin), Hugo van Hamersveld (Sinai centrum) en Alex van Veen (HVO-Querido).  

 

7 gratis MHFA cursussen voor 15 deelnemers

In samenwerking met GGZ InGeest worden komend jaar 7 gratis MHFA (Mental Health First Aid) cursussen aangeboden. In de cursus leer je eerste hulp te bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen. MHFA is er voor iedereen die beter om wil leren gaan met mensen met psychische problemen. De gratis cursussen worden aangeboden aan Amsterdammers met een krappe beurs die zelf de cursus (à 275 euro) niet kunnen betalen. De eerste twee gratis cursussen zullen in oktober en november dit najaar plaatsvinden in de Huizen van de Wijk in Buitenveldert en de Pijp.

 

Week tegen de Eenzaamheid

We werken samen met Pakhuis de Zwijger om in de Week tegen Eenzaamheid (21 september- 1 oktober) ervaringsverhalen over stigma en taboes met een breed publiek te delen. Het Pakhuis is op dit moment bezig met de programmering. In samenwerking met onder andere de gemeente en Coalitie Erbij.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbera Olthof (Projectleider Samen sterk zonder stigma Amsterdam) op (020) 75 25 159 of 06 20 30 68 36. U kunt haar een email sturen via ​​​​​​​b.olthof@clientenbelangamsterdam.nl. Wilt u zich opgeven voor (1 van) de cursussen, dan kant dat ook bij haar.

icoon30-medewerker-linkedin.png

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

Lees hier de nieuwsbrief (juli) van het project.