24 juli 2020

Nieuw: Het Lichthuis voor psychische ondersteuning in het weekend

Amsterdammers met psychische problemen die op eigen kracht een dreigende crisis willen voorkomen, kunnen vanaf vrijdag 31 juli ook in het weekend tijdens de avonduren terecht voor ondersteuning. Het Lichthuis Amsterdam vult hiermee een gat op in het zorgaanbod. Petra Nieuwlaat, een van de initiatiefnemers: “Avonden kunnen beklemmend werken voor mensen die last hebben van angsten. Het is onze droom om uiteindelijk elke avond open te gaan.” 

 

Het Lichthuis-project is gestart door Stichting de Waterheuvel. De Waterheuvel is een gemeenschap van mensen met een psychiatrische achtergrond die dagelijks samenkomt in een clubhuis. Gezamenlijk houden de clubhuisleden en stafleden het clubhuis draaiende. Dit leidt tot sociale contacten, steun en zingeving. Petra Nieuwlaat, directeur van de Waterheuvel: “Er heerst bij ons een hele hechte sfeer, we vieren bijvoorbeeld ook de feestdagen samen.”

 

Petra Nieuwlaat uitsnede.jpgToevluchtsoord

Petra Nieuwlaat: “Bij onze collega’s van het clubhuis in Londen,  leerden we over The Sanctuary, een toevluchtsoord voor mensen die bang zijn om weer terug te vallen in een crisis. Vooral in het weekeind, als er minder afleiding is, kan dat heel beklemmend zijn. We zagen meteen mogelijkheden voor Amsterdam.

 

Het enige vergelijkbare aanbod in Amsterdam is het Respijthuis Amerbos, maar daar blijven mensen ook overnachten. We hebben ons idee getoetst bij Cliëntenbelang Amsterdam, dat laaiend enthousiast was. Zij vertelden ons dat de behoefte aan respijtzorg al uit diverse onderzoeken naar voren is gekomen.”

 

Op adem komen

Mensen met een psychiatrische achtergrond die zelfstandig wonen, kunnen nu alleen tijdens kantoortijden een beroep doen op (ambulante) ondersteuning. Met de start van Het Lichthuis komt daar verandering in. Petra: “Ons uitgangspunt is dat mensen in een kwetsbare fase vaak vooral behoefte hebben aan menselijk contact, een veilige plek, een praatje en een kop warme thee.

 

Bij ons zijn er daarom geen hulpverleners aanwezig, maar wel mensen met ervaring in de geestelijke gezondheidszorg en natuurlijk ervaringsdeskundigen. Mensen kunnen bij ons even op adem komen, zodat ze zelf de weg terug kunnen vinden.”

 

Zoeken naar de werkzame stof

Het Lichthuis-project loopt tot de zomer van 2021, en heeft dus een jaar om zich te bewijzen. Daarom heeft het projectteam samenwerking gezocht met het Centrum voor Cliëntervaringen. Zij gaan onderzoek doen om te bekijken of Het Lichthuis ‘werkt’. Wat ‘de werkzame stof’ is. Ze zullen daarom regelmatig aanwezig zijn op de avonden.

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Het Lichthuis Amsterdam
In Het Lichthuis Amsterdam kunnen mensen met psychische problemen op vrijdag-, zaterdag- en zondagavonden terecht voor menselijk contact en liefdevolle, herstelgerichte ondersteuning. Het Lichthuis Amsterdam is gevestigd in het pand van De Waterheuvel aan de Sarphatistraat 41. Projectpartners zijn zorgorganisatie Cordaan, gemeente Amsterdam en Cliëntenbelang Amsterdam. Lees de flyer van Het Lichthuis Amsterdam.