Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

26 april 2022

Nieuw project voor dementie vriendelijke buurt

In Amsterdam - West is een project gestart met de naam ‘It takes a village to grow old’ (vertaling: Er is een dorp nodig om oud te kunnen worden). Cliëntenbelang Amsterdam is een van de partners in dit project, waarin ze proberen contact op straat te bevorderen, zodat mensen met dementie zich veilig voelen. Kunst wordt de verbindende schakel.

 

In de Vondel/Helmersbuurt gaan medewerkers van 3 universiteiten onderzoek doen met de buurt naar hoe kunstobjecten ontmoetingen tussen mensen -met en zonder dementie- kunnen stimuleren. De onderzoekers gaan ook bekijken of er kunstmatige intelligentie ingezet kan worden. 

 

afbeelding it takes a village.jpegSpannend project

Voorzitter van ons Platform Mantelzorg Amsterdam Jentiena Clement was bij de startbijeenkomst op 5 april: “Het is een spannend project, omdat het nu nog totaal onduidelijk is wat eruit zal komen. Wel gaven de projectleiders een aantal voorbeelden van interactieve kunst die me enthousiast maakten om verder hierover mee te denken vanuit de kant van de mantelzorger.”

 

Interactieve kunst

Door kunst kunnen verschillende generaties elkaar tegenkomen. Zo kan er verbinding ontstaan. Met muziek, geluiden of bewegende beelden, wordt kunst interactief. Een interactief bankje nodigt je uit tot een ontmoeting. Kom je erbij zitten?

 

Door kunst kan het gebied, waarbinnen iemand graag op pad gaat groter worden. Mooie en inspirerende teksten kunnen met licht op verschillende plekken worden geprojecteerd. Om maar een paar voorbeelden te noemen. 

 

Meer informatie

Meer informatie over het project kunt u lezen op de website van Leyden Academy. Voor vragen kunt u contact opnemen met Leonie van Buuren van de

Technische Universiteit Eindhoven via l.p.g.v.buuren@tue.nl.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel